Hoe werkt een Spect?

Hoe werkt een Spect?

Bij een SPECT-scan wordt de patiënt met plakkers (elektrodes) aangesloten op een ECG-apparaat. Hiermee wordt een hartfilmpje gemaakt. Via een infuus krijgt de patiënt een licht radioactieve stof (tracer) ingespoten. Deze stof gaat via de bloedbaan naar het hart.

Wat zie je op een Spect scan?

SPECT-CT is een gecombineerd onderzoek. Bij een SPECT onderzoek wordt er, met behulp van een licht radioactieve stof, beeldvorming verricht van een bepaald orgaan. De radioactieve stof is gelabeld aan een orgaanspecifieke stof wat ervoor zorgt dat alleen het desbetreffende orgaan afgebeeld wordt.

Waarom Spect scan?

Een klinisch belangrijke toepassing is de SPECT-scan myocardscintigrafie van het hart om gebieden met verminderde doorbloeding te ontdekken, wat in twijfelgevallen weleens de doorslag geeft bij patiënten met angina pectoris, bij wie geaarzeld wordt of de klachten wel cardiaal zijn (van het hart af komen).

Hoe lang duurt een Spect scan?

Het onderzoek Indien nodig kunnen er aanvullend SPECT-CT-beelden gemaakt worden. Afhankelijk van het aantal en type opnames kan het onderzoek zo’n 45 minuten duren. Blijf tijdens het onderzoek zo goed mogelijk stil liggen.

Hoe gaat een botscan in zijn werk?

Tijdens de botscan lig je op je rug op een onderzoekstafel. Er zal een camera over je heen schuiven. Je ligt niet in een tunnel zoals bij een MRI of CT-scan. De camera maakt verschillende foto’s waarop precies te zien is waar de radioactieve stof zich ophoopt.

Hoeveel kost Scintigrafie?

De kosten van een dergelijk onderzoek zijn ongeveer 1200 euro en kan op enkele locaties in Nederland worden uitgevoerd.

Wat zie je op een Scintigrafie?

De scintigrafie is het basisonderzoek voor de diagnostische activiteit. Met dit onderzoek kan men alle organen in beeld brengen en in het bijzonder skelet, hersenen, nieren, schildklier, Om de belangrijkste types van onderzoeken te weten, klik hier.

Wat is verhoogde Botactiviteit?

Het betreft een functionele beeldvormingstechniek die de botactiviteit van het ganse skelet (“whole body”) weergeeft. Een verhoogde botactiviteit kan niet alleen wijzen op het bestaan van een botmetastase, doch wordt ook gezien bij veel benigne aandoeningen type arthrose, arthritis en fracturen.

Waarom Botscintigrafie?

Waarom een botscintigrafie? De gemaakte beelden leveren een type informatie op dat niet uit andere onderzoeken (zoals gewone radiografie, CT-scan of MRI) kan worden verkregen. Botscintigrafie is aangewezen bij een groot aantal aandoeningen.

Hoe lang duurt een Botscintigrafie?

Hoe lang duurt het onderzoek? De duur varieert volgens het type onderzoek en schommelt meestal tussen het kwartier en het anderhalf uur. Bij sommige onderzoeken is er een interval tussen de inspuiting en de opname.

Hoe lang wachten op uitslag Petscan?

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven