Inhoudsopgave
Hoe werkt wachtlijst verpleeghuis?
Wanneer iemand met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) nog niet direct terecht kan bij de aanbieder van zijn of haar voorkeur, dan volgt plaatsing op een wachtlijst. De nieuwe wachtstatussen gelden per 1 januari 2021 voor iedereen met een Wlz-indicatie die wacht op plaatsing.
Hoe kom ik op wachtlijst verzorgingshuis?
Dat doet u bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). De wijkverpleegkundige of de huisarts kan u hierbij helpen. Is de indicatie binnen, maar is er nog geen plaats in het verpleeghuis? Dan komt u op een wachtlijst.
Wat houdt overbruggingszorg in?
De term overbruggingszorg slaat van oudsher op de situatie dat een verzekerde een indicatie voor verblijf heeft, en die ook wil verzilveren, maar er geen passend zorgaanbod beschikbaar is.
Wat is een wachtlijst?
Een wachtlijst is een lijst waarop personen worden geregistreerd die op deelname, behandeling of inschrijving wachten. Doorgaans worden mensen dan onderaan de wachtlijst toegevoegd, meestal met vermelding van tijdstip van eerste inschrijving.
Hoeveel mensen wachten op zorg?
Actueel aantal wachtenden en Instroom Er wachten 39.488 patiënten op een behandeling. Van deze patiënten wacht de meerderheid korter dan de treeknorm van 10 weken (31.147), terwijl 8.341 patiënten langer dan 10 weken wachten. In totaal wachten er in oktober 79.023 mensen voor een intake of behandeling.
Waar is plaats in verzorgingshuis?
Een verzorgingstehuis is een beschutte woonomgeving waar u kunt wonen als u een Wlz-indicatie heeft (Wet langdurie zorg) en niet meer thuis kunt wonen. In het verzorgingshuis krijgt u hulp bij alledaagse taken. Er zijn vaak verschillende faciliteiten, zoals een restaurant, tuin of kapsalon.
Wat is overbruggingszorg Wlz?
Overbruggingszorg is zorg en/of begeleiding die u ontvangt terwijl u wacht op een plek in een zorginstelling. U betaalt een eigen bijdrage voor de Wlz vanaf de datum van de indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ).
Wat valt onder VPT?
Het ‘volledig pakket thuis’ (vpt) is een ‘pakket zorg’ voor mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Het vpt is een leveringsvorm: de manier waarop u de zorg ontvangt. Bij een vpt blijft u thuis wonen en levert een zorginstelling het volledige pakket zorg.
Wat is een voorkeursaanbieder?
Uw voorkeursaanbieder zoekt, eventueel in samenwerking met het zorgkantoor, naar een passende opnameplek voor u. Deze plek kan dicht bij huis zijn, maar ook verder weg. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Als u een aangeboden plek weigert, verandert uw wachtstatus in ‘Wacht op voorkeur’.
Waarom wachttijden GGZ?
Wachttijden in de ggz ontstaan door verschillende oorzaken die elkaar beïnvloeden. Sommige van die oorzaken liggen bij de zorgaanbieders. Bijvoorbeeld de onduidelijke verantwoordelijkheidsverdeling wanneer een cliënt op de wachtlijst staat. Of het gebrek aan samenwerking in de zorg.
Hoe lang wachtlijst GGZ?
De aanmeldwachttijd is de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake, en zou beperkt moeten zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd is de tijd tussen de intake en de start van de behandeling, en zou beperkt moeten zijn tot 10 weken. De afgesproken Treeknorm voor de totale wachttijd is daarmee 14 weken.