Hoe wordt een band gemaakt?

Hoe wordt een band gemaakt?

Een moderne autoband bestaat uit tien tot vijftien componenten, waaronder natuurlijke en synthetisch rubber, chemische toevoegingen en zwarte koolstof, voor de kleur. Grote mengmachines mixen deze ingrediënten onder druk en op hoge temperatuur. Er zijn verschillende recepten voor verschillende onderdelen van de band.

Wat zit er in een autoband?

Elke autoband bestaat uit rubber, dat weer bestaat uit polymeren. Tegenwoordig bestaan banden meer uit synthetisch rubber dan uit natuurrubber. Een winterband bevat meer natuurrubber dan een zomerband. Dat zorgt voor betere prestaties bij lage temperaturen.

Waar worden autobanden gemaakt?

Natuurlijk rubber komt van de rubberboom, Hevea Brasiliensis, die afkomstig is uit Zuid-Amerika en wordt gekweekt op tropische plantages, vooral in Zuidoost-Azië en West-Afrika. Gemaakt in Amerika of elders, elke band met natuurlijk rubber zal vertrouwen op bomen van tropische plantages buiten Amerika.

Hoe dik is het rubber van een autoband?

Hoe hoger het profiel van je autobanden, hoe kleiner de remafstand is. Om die reden moet je ervoor zorgen dat je regelmatig de profieldiepte van je banden controleert. Een nieuwe autoband begint met een profiel van ongeveer 8 mm (zomerband) of 9 mm (winterband).

Wat is gevulkaniseerd rubber?

Vulkanisatie is het proces waarbij men dwarsverbindingen tussen verschillende monomeerketens bijmaakt. Dit wordt het meest toegepast op latex, in feite een polyisopreenketen. Het ontstaan van deze dwarsverbindingen maakt het originele vloeibare latex stijver en brosser.

Heeft een autoband binnenband?

In de autobanden worden tegenwoordig vrijwel geen binnenbanden meer gebruikt, omdat de constructie van de buitenband dat niet toelaat. Daardoor gaat de binnenband schuren, wordt te warm en gaat lekken. Tevens zijn de velgen er niet geschikt voor.

Wat is een belangrijke functie van een band?

Belangrijkste functies van de band De banden zijn bedoeld om het gewicht van de auto te dragen, schokken van het wegdek op te vangen, een goede tractie, remkracht op het wegdek te leveren, rechtuitstabiliteit en veranderingen van richting moeiteloos te volgen.

Waar worden de meeste autobanden gemaakt?

Wereldwijd zijn er ongeveer vierhonderd producenten van banden. Met name China – maar in welke industrie is dat niet het geval – kent steeds meer fabrikanten. Toch wordt de industrie gedomineerd door drie giganten: het Franse Michelin, het Japanse Bridgestone en het Amerikaanse Goodyear.

Hoe dik is de zijkant van een autoband?

Minimale bandenprofiel zomerbanden en 4-seizoenenbanden De wettelijke minimale profieldiepte van autobanden (zowel winterbanden als zomerbanden) mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Een lager bandenprofiel zorgt voor APK afkeur en kan je bovendien op een boete komen te staan.

Hoe zie je of een band versleten is?

Alle banden zijn voorzien van slijtage-indicatoren: kleine rubberen blokjes in de hoofdgroeven met de letters TWI erbij (Tread Wear Indicator). Is het profiel tot op deze slijtage-indicator versleten? Dan is de wettelijke limiet bereikt en moet de band worden vervangen.

Wat betekent gevulkaniseerd?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven