Inhoudsopgave
Hoe wordt een laser gemaakt?
LASER is een acroniem en staat voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling). In eenvoudiger woorden: lichtdeeltjes (fotonen) die zijn opgeladen met stroom zenden energie uit in de vorm van licht. Dit licht wordt gebundeld in een straal.
Waar bestaat een laser uit?
Engelse afkorting van: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling) Een laser bestaat uit een optisch versterkingsmedium dat straling versterkt en uit twee spiegels, die samen de stralingseigenschappen van de laser bepalen.
Hoe heet is een laser?
Onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory van het U.S. Department of Energy hebben met behulp van de krachtigste röntgenlaser ter wereld op gecontroleerde wijze een stukje materiaal (aluminiumfolie) verhit tot een temperatuur van twee miljoen graden Celsius, en deze temperatuur ook geverifieerd.
Wat is lasertechnologie?
Het woord laser is de afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation oftewel lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Een laserapparaat geeft lichtbundels af op een bepaalde golflengte. Deze lichtbundels worden in de huid omgezet in energie en warmte.
Waar worden laserstralen voor gebruikt?
Als straalwapen (in ontwikkeling): zo kunnen krachtige laserstralen gebruikt worden om luchtdoelen zoals vliegtuigen en raketten neer te halen, alsook kleinere projectielen zoals mortiergranaten. Maar ook gronddoelen zoals tanks zouden met laserstralen bestookt kunnen worden.
Hoe gevaarlijk is een laser?
Lasers met een vermogen boven 300 milliwatt kunnen brand veroorzaken. Binnen enkele seconden kun je van de sterke lichtbundel een gaatje in je netvlies krijgen waardoor je geheel of gedeeltelijk blind wordt. Zelfs het kijken naar een lichtvlek op bijvoorbeeld een muur is al gevaarlijk.
Wat kun je met een laser?
Dat is perfect voor het snijden van bijvoorbeeld hout, karton, papier, textiel, leer en vele kunststoffen. Glas, steen en metaal zijn hiermee niet te snijden, maar graveren kan wel. Voor het snijden van metaal heb je een veel groter vermogen nodig wat de laser vaak weer ongeschikt maakt voor het fijnere werk.
Welke straling heeft een laser?
De straling van een laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) is coherente straling. Laserstraling is coherente straling met een hoog vermogen in een klein oppervlak: de bundel waaiert nauwelijks uit bij toenemende afstand.
Is een laser gevaarlijk?
Een laser kan tijdelijk of blijvend letsel aan uw oog veroorzaken. Als u door een laser in de ogen bent geraakt dan heeft u tijdelijk of blijvend verlies van gezichtsvermogen. Een laser met een vermogen boven 300mW kan brand veroorzaken, vooral wanneer een vergrootglas de laserbundel verder concentreert.
Waar worden laser voor gebruikt?
Lasers worden zowel toegepast voor oppervlakkige (hoornvlies) als diepere (lens, netvlies, vaatvlies) behandelingen. Voor de behandeling van verziendheid kan lasek of lasik toegepast worden, hierbij wordt de bolling van het oog afgezwakt door cellen van het hoornvlies te verdampen.
Wat betekent klasse IIIB?
Laserveiligheid klasse 3B Voor lasers in het spectrum vanaf 302,5 nm geldt een maximum van 5x de AEL van een klasse 1 laser. Directe instraling van deze lasers worden als gevaarlijk beschouwd. Het maximale optische vermogen in de klasse 3B is 500 mW voor lasers met een continue bundel.
Waarom is laserlicht gevaarlijk?