Hoe wordt een taxatie bepaald?

Hoe wordt een taxatie bepaald?

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald? Er worden altijd een aantal standaard elementen beoordeeld tijdens een woningtaxatie. Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt.

Wat gebeurt er bij een taxatie?

Een onafhankelijke taxateur komt langs bij je (nieuwe) huis om de woningwaarde vast te stellen. Deze wordt op verschillende punten beoordeeld. De uitkomst van deze taxatie wordt gebruikt om de waarde van het onderpand in jouw hypotheek te bepalen.

Hoe werkt een taxatie van een huis?

Woningtaxatie; hoe werkt dat eigenlijk? Ongeacht of je Nationale Hypotheekgarantie aanvraagt; jouw nieuwe woning dient getaxeerd te worden door een makelaar (taxateur) die niet bij de aankoop of verkoop betrokken is gewenst. Deze beoordeelt de nieuwe woning op een aantal onderdelen.

Hoe wordt een taxatierapport opgesteld?

Het taxatierapport wordt opgesteld door een taxateur. Die taxateur bekijkt jouw toekomstige woning van binnen én van buiten en schat op basis van zijn bevindingen in hoeveel de woning waard is. Ook komen er bij de taxatie eventuele bijzonderheden van de woning naar voren.

Kan een makelaar taxeren?

Naast de marktwaarde geeft de makelaar soms een waardebepaling. Dit is een grove schatting van de waarde van een woning en niet te vergelijken met de taxatiewaarde (marktwaarde) die een NVM-taxateur afgeeft. De waardebepaling dient doorgaans als een basis om te komen tot een vraagprijs voor een te verkopen woning.

Waarom is een taxatie zo duur?

Door marktwerking gaat de prijs omhoog, ook omdat het meer tijd kost om zo’n rapport op te stellen”, zegt makelaar Roland de Ruiter uit Amersfoort. Bibi de Vries van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs spreekt tegen dat er een tekort aan taxateurs ontstaat.

Hoe lang is een taxatie van een huis geldig?

De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden. Let dus goed op welke termijn uw geldverstrekker hanteert.

Wat is belangrijk bij een taxatie?

Factoren die belangrijk zijn voor een taxatie en die de waarde van een woning mede bepalen zijn onder andere: Locatie, ligging en stand. Grootte, aard en inrichting van het terrein c.q. de opstal. Verhuurd of niet verhuurd.

Hoe lang duurt een taxatie?

De duur van de taxatie van een woning is meestal niet heel lang, gemiddeld een uur. De taxateur zal naast een grondige inspectie tevens vragen stellen aan de eigenaar.

Wat kost een taxatie van een appartement?

Hoeveel kost een taxatie? De kosten voor een taxatierapport staan niet vast en de prijzen verschillen per taxatiebureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag van rond de € 700. Het kan lonen om bij verschillende taxateurs een offerte op te vragen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven