Hoe wordt papier tegenwoordig gebleekt en waarom is dat beter?

Hoe wordt papier tegenwoordig gebleekt en waarom is dat beter?

Pulp kan op verschillende wijzen worden gebleekt: Bij ECF wordt gebruik gemaakt van chloordioxide (CLO2). In plaats van chloorsamenstellingen ontstaan bij deze bleekmethode oxidatieproducten die vlot biologisch afbreekbaar zijn. De toxische elementen in het geloosde afvalwater zijn zo goed als verdwenen.

Wat is gebleekt papier?

Houtvezels of cellulosevezels ondergaan een chemisch bleekproces om de witheid van papier te verhogen en vergeling te voorkomen. Houtvezels of cellulosevezels vormen de basis voor papier. Om de witheid van papier te verhogen en vergeling te voorkomen moet de lignine worden gebleekt of verwijderd. …

Waar wordt bleek van gemaakt?

Het is een verdunde oplossing met als actief ingrediënt natriumhypochloriet (NaClO). Natriumhypochloriet is een product van de zoutindustrie. Wanneer een waterige oplossing van keukenzout NaCl aan elektrolyse wordt onderworpen, ontstaan er aan de twee elektroden twee producten: natronloog NaOH en dichloor Cl2.

Wat is de belangrijkste grondstof voor papier?

Papier wordt overwegend gemaakt van bomen. Enkele kanttekeningen ter inleiding: Papier kan je in principe maken van elk product waaruit je cellulosevezels kan halen. Je kan dus net zo goed papier maken uit maïs, suikerriet, bamboe, oud papier enzovoort.

Hoe heet een pak papier?

Een modern pak kopieerpapier bevat meestal 500 vellen, een riem dus.

Hoe wordt papier tegenwoordig gebleekt?

Door opstijgende luchtbelletjes (flotatie) wordt de inkt van de vezels gescheiden. Als laatste worden de vezels gereinigd en gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of ozon.

Hoe wordt papier wit?

Het is doorgaans wit gemaakt door een bleekproces van de grondstoffen. Het kan worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals riet, bamboe of hout, of door hergebruik van materialen zoals oude kleding of oud papier.

Hoe wordt papier gebleekt?

ECF-papier wordt gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of met een minder schadelijke chloorverbinding dan chloorgas (chloordioxide). TCF-papier wordt zonder chloorverbindingen gebleekt; daar komt zuurstof, waterstofperoxide en ozon aan te pas.

Waarom is papier wit?

Wat zit er in bleek?

In de meeste bleek zit de chemische stof natriumhypochloriet. Deze stof zorgt voor de blekende en reinigende werking van bleek. Hierdoor kun je bleek goed gebruiken om bijvoorbeeld de toiletpot weer wit te krijgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven