Hoe zet ik een moestuin op?

Hoe zet ik een moestuin op?

Extra tips voor de start van een moestuin

  1. Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien.
  2. Houd het overzichtelijk door klein te beginnen.
  3. Geef groenten in pot water in een schaal onder de pot.
  4. Zaai nooit twee jaar achter elkaar een groente op dezelfde plaats.

Hoe serre winterklaar maken?

Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen. Na de winter vul je de bodem aan met nieuwe grond.

Wat is de beste tijd om een moestuin te beginnen?

Het is nooit te laat of te vroeg om te beginnen met een Makkelijke Moestuin. In het voorjaar, de zomer én de herfst heb je al snel plezier van je bakken. Het opzetten van je tuin kan ook in de winter. Zaaien en oogsten kan een groot deel van het jaar.

Hoe maak ik een groente tuin?

Moestuin aanleggen

  1. Zorg dat de grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten, zodat (regen)water weg kan lopen.
  2. Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen.
  3. Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt.
  4. Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen.

Hoe begin ik een serre?

Om je serre optimaal te benutten kan je ze uitrusten met heel wat toebehoren. Groeilampen, schaduwdoeken, ventilatoren, raamopeners, extra verwarming, propagators, isolatie tegen de koude, verwarmingsmatten, werktafels, plantenrekken, insectenvallen … je vindt het allemaal bij Horta.

Welke potgrond voor serre?

Maak een zaaigrond klaar die bestaat uit een mengsel van potgrond, tuinaarde, turf (of een alternatief) en een beetje lavameel. Als je gebruik wilt maken van compost om in te zaaien, moet deze goed uitgerijpt zijn en dus zeker anderhalf jaar liggen. Een deel van de voedingsstoffen is dan uit de compost verdwenen.

Wat is de beste grond voor een moestuin?

Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk.

Wat voor grond moet er in een moestuin?

Groenten groeien het beste in voedzame, vochtige en luchtige grond. Het best maak je een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar voor moestuin. Zo krijg je een kruimelige bodem die rijk is aan organische stof, dus een ideale bodem voor je groentjes.

Hoe gebruik je een serre?

Een serre geeft je als moestuinier heel wat extra mogelijkheden. Als je wil, oogst je het hele jaar door verse groenten. Door de glazen wanden creëer je een microklimaat in je serre met optimale temperaturen en veel lichtinval. In het voorjaar stijgt de temperatuur in de serre veel sneller dan de buitentemperatuur.

Wat doe je in een serre?

Typische groenten voor in de serre zijn groenten die van oorsprong groeien in mediterrane of tropische oorden. Bijvoorbeeld tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en pepers zijn exotische groenten. Op een warm plekje laten zij zich van hun beste kant zien.

Welke compost in serre?

Gebruik organische meststoffen. Niet overdrijven met compostgebruik in de serre: een dosis van 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm) Gebruik geen verse stalmest maar goed verteerde of gecomposteerde stalmest.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven