Hoe ziet de binnenkant van de maan eruit?

Hoe ziet de binnenkant van de maan eruit?

Informatie uit ruim dertig jaar oude Apollo-meetgegevens toont aan dat de maan een vaste kern heeft met daaromheen een vloeibare mantel net zoals in de aarde. Het blijkt dat de maan uit een vaste binnenkern bestaat van zo’n vierhonderd kilometer doorsnede met daaromheen een gesmolten laag van negentig kilometer dik.

Wat zit er in de kern van de maan?

Uit de analyse blijkt dat de maan een vaste, ijzerrijke kern met een straal van 240 kilometer heeft. Daaromheen zit, net als bij de aardkern, een buitenkern van vloeibaar ijzer met een straal van 330 kilometer.

Hoe weten we wat er in de kern van de aarde zit?

Reacties. Door seismische gegevens, scheikundige theorieën en metingen van het aardse magneetveld weten onderzoekers dat de kern circa de helft van de doorsnee van de aarde uitmaakt en vooral uit ijzer en nikkel bestaat. Ze weten ook dat de kern een vast binnenste en een vloeibaar buitenste deel heeft.

Hoe ziet een volle maan eruit?

Volle maan is een van de schijngestalten van de maan waarbij de maan, vanaf de zon gezien, zich aan de andere zijde van de aarde bevindt. Op dat moment valt de verlichte helft van de maan samen met de naar de aarde toegekeerde helft. Vanaf de aarde is de maan dan maximaal verlicht te zien, en zo goed als volmaakt rond.

Hoe oud is de Aarde wikikids?

Volgens wetenschappers is de Aarde ongeveer 4,56 miljard jaar oud (4 560 000 000 jaar). Deze leeftijd is vastgesteld door het meten van radioactief verval, een erg ingewikkeld maar precieze manier om te meten hoe oud iets is. Het heelal zelf ontstond 13,8 miljard jaar geleden, door de Oerknal.

Wat komt er in de kern?

In de inleiding wordt beschreven wat het onderwerp van de tekst is en de schrijver maakt de lezer nieuwsgierig naar de rest van de tekst. In de kern worden verschillende zaken behandeld die met het onderwerp te maken hebben. Dit zijn de deelonderwerpen. In het slot wordt de tekst afgesloten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven