Hoe zit een schakelaar in elkaar?

Hoe zit een schakelaar in elkaar?

De eerste wisselschakelaar Sluit de bruine of zwarte toevoerdraad aan op de diepste schroef L. Sluit vervolgens de twee vertrekkende draden in willekeurige volgorde aan op overblijvende schroeven 1 en 1′. Tot slot de geelgroene draden (aardingsdraden) met elkaar verbinden door middel van rapidklemmen.

Hoe moet je een schakelaar aansluiten?

In eerste instantie is het zaak om de twee blauwe draden met elkaar te verbinden. Dit kan met behulp van de zogeheten rapidklemmen. De bruine of zwarte draad die naar de schakelaar toeloopt, bevestigt u op de meest linker schroef (L). Nu is er, als het goed is, nog één aansluitpunt vrij (1).

Hoe werkt een inbouw schakelaar?

Een inbouwsysteem schroef je vast aan de inbouwdoos die in de muur zit. Bij inbouwschakelaars en inbouwstopcontacten kun je kiezen uit een groot assortiment modellen. Schakel bij werken aan elektra de stroom van de betreffende groep altijd uit.

Welke kleur draden naar lichtschakelaar?

Elektriciteit en elektra draad of kabel kleur en benamingen

Soort draad Symbool Kleur van de draad
Fasedraad L bruin
Nuldraad N blauw
Aardedraad PE of geel-groen
Schakel- of lampendraad T zwart

Welke kleur draden naar lamp?

Voor een lamp is dit meestal een zwarte schakeldraad en een blauwe nuldraad, soms zit er ook een aardecontact aan de lamp, dan heeft u ook de geel/groene draad nodig. In het afdekkapje van de centraaldoos zit vaak een trekontlaster.

Hoeveel draden heeft een schakelaar?

Afbeelding 2: het aansluiten van de draden, Bij een schakelaar of dimmer worden twee draden aangesloten. De zwarte draad (zie foto) is de schakeldraad (deze voert de stroom door naar bijvoorbeeld de lamp als de schakelaar op de aan-stand staat, en is vrij van stroom als de schakelaar uitstaat).

Hoe werkt een kruis schakelaar?

Hoe werkt een kruisschakeling? Een kruisschakeling bestaat uit twee wisselschakelaars en één of meerdere kruisschakelaars. De kruisschakelaar verbindt middels vier schakeldraden de wisselschakelaars met elkaar waardoor vanuit meer dan twee plekken bijvoorbeeld een lamp in- of uitgeschakeld kan worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven