Hoe zwachtelen bij oedeem?

Hoe zwachtelen bij oedeem?

Zwachtels op armen of benen voeren opgehoopt vocht (oedeem) af. Door het zwachtelen stijgt de druk in de weefsels en komt het vocht naar buiten. Na het afvoeren van voldoende vocht, kunnen steunkousen worden aangemeten om terugkeer van klachten te voorkomen.

Hoe vaak zwachtelen bij oedeem?

Bij het begin van de behandeling is het beter tweemaal per week te zwachtelen omdat de zwach- tels dan sneller los gaan zitten. Als het oedeem afneemt, volstaat één keer per week. Dan blijft de druk die de zwach- tels uitoefenen op het been voldoende om het oedeem verder terug te dringen.

Wat gaat er meestal mis bij zwachtelen?

Een veel voorkomende fout bij polsteren is, dat men de druk wil verzachten in plaats van evenredig verdelen. Men legt dan bijvoorbeeld een laag watten over het scheenbeen of de enkels, als bescherming voor de huid en om de druk te vergroten.

Waarom visgraat zwachtelen?

De methode is bijvoor- beeld bewezen effectief bij de genezing van ulcus cruris venosum en bij de behandeling van lymfoedeem. Ook vermindert compressietherapie de kans op post-trombo- tisch syndroom bij een doorgemaakte diep veneuze trombose (1).

Waarom ambulant zwachtelen?

Bij ambulante compressietherapie worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen. Heeft u vocht in uw benen, dan stelt uw arts ‘zwachtelen met druk’ voor. Door het zwachtelen met druk wordt de spierpomp ondersteund, waardoor het vocht weer wordt teruggeperst in uw aderen.

Hoe vaak zwachtels gebruiken?

Heeft u een wond aan uw been? Dan krijgt u nieuwe zwachtels na elke behandeling aan de wond. Heeft u geen wond? Dan mogen de zwachtels 3 tot 7 dagen blijven zitten.

Hoe vaak mogen zwachtels gewassen worden?

Meestal is het twee keer per week. Hoe lang het duurt is van tevoren niet te zeggen. Het hangt ervan af hoe het oedeem of de wond zich ontwikkelt. Mag ik de zwachtels zelf verwijderen?

Hoe werkt zwachtelen?

Hoe werkt zwachtelen? De zwachtels oefenen tegendruk uit in het oedeemgebied. Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en hierdoor wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd uit het oedeemgebied. De zwachtels zorgen ervoor dat het lichaamsdeel dat gezwachteld wordt dunner wordt.

Hoe strak moet je zwachtelen?

Voordat er gezwachteld gaat worden moet soms eerst een enkel-arm index/EAI gedaan worden. Dit gebeurt doorgaans bij de huisarts en hiermee wordt gecontroleerd of de bloed toevoer nog goed is. Indien dit niet het geval is moet er rekening gehouden worden tijdens het zwachtelen; dit mag niet te strak zitten.

Wat heb je nodig om te zwachtelen?

Een TEK moet ervoor zorgen dat het oedeem wegblijft. Bij een te ruime TEK komt het oedeem terug. Voor het zwachtelen zijn de volgende materialen nodig: twee 10 cm korterekzwachtels, een buisverband, eventueel synthetische watten (om te polsteren, mocht dat nodig zijn), een verbandpleister.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven