Hoelang is de omtrek van de aarde?

Hoelang is de omtrek van de aarde?

Aarde (planeet)

Aarde
Fysische gegevens
Aantal (bekende) manen 1
Omtrek 40 075 km (equatoriaal)
Diameter 12 756 km (equatoriaal) 12 714 km (polair)

Hoe meten ze de omtrek van de aarde?

Al in de derde eeuw voor Christus bepaalde de Griek Eratosthenes de omtrek van de aarde. Hij deed dit door de zonshoogte in Alexandrië te meten, en deze te vergelijken met de zonshoogte in Syene. Van deze laatste plaats was namelijk bekend dat de zon op een bepaalde dag recht in het zenit stond.

Hoeveel km is een rondje aarde?

Dat is maar 40.000 kilometer.

Hoe bepaalde Eratosthenes de omtrek van de aarde?

Daar hij aannam dat Syene precies ten zuiden van Alexandrië lag, dan moest de omtrek van de aarde 50 keer de afstand tussen Syene en Alexandrië zijn. Eratosthenes schatte deze afstand op 5000 stadiën, een schatting die onder meer tot stand kwam met reisverslagen van kamelenkaravanen.

Wat is de formule van de omtrek van een cirkel?

De straal wordt vaak aangeduid met de letter r. De straal is de helft van de diameter (de halve doorsnede). Je hebt twee manieren om de omtrek te berekenen: De omtrek van een cirkel is π * de diameter.

Hoe werkt de zeef van Eratosthenes?

Met de ‘zeef van Eratosthenes’ kun je elk priemgetal vinden dat kleiner is dan een bepaald getal. Dat doe je door alle veelvouden van priemgetallen weg te zeven. Je begint dan met het weghalen van alle veelvouden van 2, het eerste priemgetal. Je zeeft dus 2, 4, 6, 8 enzovoort weg.

Hoe bereken je de oppervlakte en de omtrek van een cirkel?

Vuistregels

  1. π = 3,1415926……. ≈ 3,14.
  2. Straal = r.
  3. Diameter = 2 · straal = 2 · r.
  4. Omtrek =π · 2 · r = π · diameter.
  5. Oppervlakte = π · r 2

Hoe bereken ik de omtrek van een cilinder?

Dus: π = omtrek : diameter (ca. 3,14). Om de omtrek van een cirkel te berekenen, maken we dus gebruik van het getal π (Pi). Aangezien de diameter gelijk is aan 2x de straal kunnen we ook zeggen: Omtrek cirkel = 2 x r x π = 2πr.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven