Inhoudsopgave
Hoelang mag een bedrijf over garantie doen?
Maar in Nederland staat geen vaste wettelijke garantietermijn in de wet. Hoelang hebt u dan wettelijke garantie? Zo lang als u mag verwachten dat uw product meegaat. In onze wet staat namelijk dat een product moet bieden wat u ervan mag verwachten.
Wat moet je doen als je bestelling niet komt?
Heb je geen levertijd afgesproken, dan geldt een wettelijke levertermijn van 30 dagen. Blijft levering uit, dan geldt dat je de verkoper extra levertijd moet geven, bijvoorbeeld 2 weken. Wordt het product dan nog niet geleverd, dan mag je de koop ongedaan maken en heb je recht op teruggave van je (aan)betaling.
Wat kunnen consumenten doen wanneer de kwaliteit van een product volgens hen niet in orde is?
Voldoet uw product niet aan de overeenkomst? Dan hebt u recht op een product dat hier wel aan voldoet. Ga daarom terug naar de verkoper. Deze moet het probleem gratis voor u oplossen.
Wat zijn mijn rechten als ik een product koop?
Belangrijkste verplichting van u als koper is, dat u op tijd de koopprijs moet betalen. Daartegenover staat de verplichting van de verkoper om het gekochte product tijdig te leveren. Het geleverde product moet bovendien voldoen aan uw gerechtvaardigde verwachtingen.
Hoelang moet je als bedrijf garantie geven?
Volgens een Europese richtlijn is de minimale wettelijke garantieperiode twee jaar. Dit betekent dat u er dus vanuit mag gaan dat een product bij normaal gebruik tenminste twee jaar goed te gebruiken moet zijn. In de Nederlandse wet staat geen expliciete garantietermijn genoemd.
Hoe lang is de wettelijke garantietermijn van producten uit een webshop?
Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere. Is het probleem met het product uw schuld? Dan heeft u geen recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld.
Heb ik recht op een nieuw product?
Want de verkoper heeft de wettelijke plicht om u een goed product te leveren. U hebt recht op een gratis reparatie of een nieuw product. Soms wil de verkoper het product alleen maar repareren, omdat dat goedkoper voor hem is. In zo’n geval mag de verkoper besluiten dat hij alleen zal repareren.
Wat te doen als webshop niet reageert?
Stel wederom de verkoper schriftelijk, via brief of e-mail, op de hoogte dat je de koop ontbindt op basis van het niet nakomen van gemaakte afspraken. Vraag duidelijk je geld terug met een door jou gestelde redelijke termijn. Geef aan welke order het om gaat en op welke rekening je je geld terug wilt ontvangen.
Waar heeft de klant recht op bij een non conform product?
Een consument heeft recht op een product dat op basis van de koopovereenkomst voldoet aan de redelijke verwachtingen. Is dit niet het geval, dan moet u als verkoper het product binnen een redelijke termijn repareren of vervangen.