Hoeveel burgemeesters zijn er?

Hoeveel burgemeesters zijn er?

De kolom ‘Afgetreden (2019)’ bevat de datum waarop de burgemeester is afgetreden, mits deze datum in 2019 valt. In 2019 waren er 355 gemeenten in Nederland.

Hoeveel termijnen heeft een burgemeester?

Nederlandse burgemeesters dragen (in bepaalde omstandigheden) een ambtsketen en worden benoemd voor een ambtsperiode van zes jaar. Na afloop van die termijn van zes jaar zijn zij telkens weer voor zes jaar herbenoembaar.

Wie betaalt de burgemeester?

De vergoeding of bezoldiging die raadsleden, wethouders en burgemeesters krijgen voor hun werk, hangt af van de grootte van de gemeente. In grotere gemeenten ontvangen ze een hogere vergoeding dan in kleinere.

Heeft de burgemeester stemrecht?

De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad. Als voorzitter van de gemeenteraad heeft de burgemeester geen stemrecht. Wel kan hij in de vergadering van de raad aan de discussie deelnemen.

Hoe heet de burgemeester van?

Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad.

Hoe heet de burgemeester van Haarlem?

Jos Wienen
Functie burgemeester van Haarlem
Sinds 21 september 2016
Partij CDA
Religie hervormd

Hoeveel jaar mag je burgemeester zijn?

Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar. Na iedere periode van 6 jaar kan een burgemeester herbenoemd worden.

Hoeveel termijnen mag een wethouder?

In regel geldt hun verkiezing/benoeming voor een periode van vier jaar, gelijk aan de zittingstermijn van de gemeenteraad. De functie van wethouder bestaat sinds 1813.

Wat verdiend de burgemeester van Utrecht?

Het salaris bedraagt € 11.431,71 bruto per maand. De profielschets van de te benoemen burgemeester is te downloaden van www.provincie-utrecht.nl.

Wie is de burgemeester van Rotterdam?

Ahmed Aboutaleb (Berbers: ⴰⵃⵎⴻⴷ ⴰⴱⵓⵟⴰⵍⴻⴱ; Arabisch: أحمد أبو طالب) (Beni Sidel, 29 augustus 1961) is een Nederlandse bestuurder en politicus van Marokkaanse afkomst van de PvdA. Sinds 5 januari 2009 is hij burgemeester van de gemeente Rotterdam.

Welke macht heeft de gemeenteraad?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen.

Is de burgemeester onderdeel van de gemeenteraad?

Taken burgemeesters Hij is zelf geen lid van de gemeenteraad en mag dus niet stemmen of onderwerpen inbrengen. Hij mag wel tijdens de vergadering aan de overleggen (ook wel beraadslagingen genoemd) deelnemen. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven