Inhoudsopgave
Hoeveel compost op kleigrond?
Als startbemesting op een zware grond kan uitgegaan worden van 2 tot 5 m3 compost per 100 m2. Op kleigronden wordt ook vaak bemest met goed verteerde stalmest, of paardenmest vermengd met wat tuinturf in plaats van compost. Daardoor wordt de pH van de grond wat lager (hij wordt dan iets zuurder).
Welke compost voor kleigrond?
Een grote hoeveelheid compost, organische mest of bladaarde zorgt namelijk voor een goede basis van de bodem. Wanneer je de laag compost door de bovenste laag klei heen werkt, doet de bodem vanzelf de rest.
Is kleigrond humusrijk?
Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6. Bij klei zit je vaak boven de 6 tot wel 7,5 en hoger. Op het etiket van planten staat of er humusrijke zure grond nodig is.
Welk zand mengen met kleigrond?
Probeer je te richten op een gelijke mix van grof zand (bouwzand) en grof organisch materiaal. Omdat je deze mix over een groter gebied gaat verspreiden, moet je denken in bulkhoeveelheden en kubieke meters in plaats van zakken en vierkante meters.
Is leemgrond vruchtbaar?
Leem en klei zijn fijner dan zand. Ze houden het water en de voedingsstoffen beter vast. Ze zijn dus van nature vruchtbaarder dan zandgronden en kunnen in een droogteperiode de planten langer van water voorzien. Je moet dus minder snel gieten.
Hoe zware kleigrond luchtiger maken?
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Wat voor soort grond is kleigrond?
Bij kleigrond zie je onderin het glas een laagje met grove delen. Daarboven zit een laag met kleine, fijne slibdeeltjes. Dat geeft duidelijk aan dat je een klei- of leemgrond hebt. Als je een grote laag met slibdeeltjes hebt, betekent dit dat je een zware kleigrond hebt.
Is leemgrond kleigrond?
De tweede grondsoort is leemgrond. Deze grond is te herkennen aan de geelrode kleur en is iets fijner en compacter dan zand, waardoor water en voedingsstoffen beter vast gehouden kunnen worden. De kleideeltjes zakken als laatste naar beneden in de pot, omdat kleigrond uit heel fijne korrels bestaat.
Welk zand voor moestuin?
Zand. Om tot een afwaterende structuur te komen neem je een zandmengsel van ongelijke korrelgrootte, zoals brekerzand, rijnzand/rivierzand, of metselzand. Dus geen speelzand o.i.d. met een korrelgrootte die te uniform is, want daarmee krijg je dichtgeslagen i.p.v. drainerende grond.