Inhoudsopgave
Hoeveel dagen dwangsom?
Op grond van artikel 4:17 Awb verbeurt het bestuursorgaan aan de aanvrager een dwangsom voor elke dag dat het in gebreke is om tijdig een besluit op aanvraag te nemen. De dwangsom kan voor maximaal 42 dagen worden verbeurd.
Hoeveel tijd heeft een bestuursorgaan om een besluit te nemen?
Dan geldt een ‘redelijke termijn’. Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing en hoe ingewikkeld de aanvraag of het bezwaar is. Een redelijke termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. De overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.
Wie mag bezwaar behandelen?
Uw bezwaar wordt meestal in behandeling genomen door een speciale bezwaarcommissie. Een behandelaar fungeert als contactpersoon. Deze bezwaarcommissie moet u de mogelijkheid geven uw bezwaren mondeling toe te lichten op een hoorzitting. Er zal een afspraak voor een hoorzitting met u of uw gemachtigde worden gemaakt.
Hoe wordt de dwangsom berekend als er drie aanvragers zijn?
Indien een beschikking op aanvraag niet tijdig is gegeven, en het bestuursorgaan, na schriftelijk in gebreke te zijn gesteld, nalatig blijft een beschikking op de aanvraag te geven, is het bestuursorgaan aan de aanvrager een dwangsom verschuldigd van € 20 per dag voor elke dag dat het in gebreke is.
Wat kun je doen tegen een dwangsom?
Bezwaar dwangsom
- Wordt aan u of uw onderneming toch een last onder dwangsom opgelegd?
- Maar wanneer u het niet eens bent met de dwangsom, kunt u hiertegen bezwaar maken.
- In de bezwaarprocedure kan, afhankelijk van uw situatie, vaak nog een prima resultaat worden bereikt.
Hoe lang duurt een procedure in beroep?
De bezwaar- en beroepsfase mogen maximaal twee jaar duren en de procedure in hoger beroep maximaal twee jaar na het instellen van het hoger beroep. Als de bezwaar- en beroepsfase te lang duren, wordt uitgegaan van een duur van zes maanden voor de bezwaarfase en anderhalf jaar voor de beroepsfase.
Wat gebeurt er met het bezwaar van een burger?
De overheidsinstantie (in vaktaal: het bestuursorgaan) is door uw bezwaarschrift verplicht om de eerdere beslissing te heroverwegen en daarbij rekening te houden met uw argumenten en eventuele documenten. uw bezwaarschrift gegrond wordt verklaard. Dit betekent dat het bestuursorgaan u in het gelijk stelt.