Hoeveel gas zit er nog in Groningen?

Hoeveel gas zit er nog in Groningen?

Dat heeft grote gevolgen voor de mensen in de regio. helemaal te stoppen met gas winnen uit het Groningenveld. Van 19 miljard kubieke meter in 2018 naar 12 miljard kuub in 2020 en daarna zo snel mogelijk naar nul.

Hoeveel gas had Nederland?

Volgens ramingen van het Ministerie van Economische Zaken bedraagt de totale Nederlandse gasvoorraad 1230 miljard Standaard m3 per 1 januari 2012. Veruit het grootste deel, ofwel 900 miljard Sm3, is in Groningen.

Hoeveel verdient Nederland met aardgas?

De gaswinning had de Nederlandse overheid tot 2018 al 417 miljard euro (omgerekend naar prijsniveau 2018) opgeleverd. De jaarlijkse inkomsten uit de winning van aardgas fluctueren sterk vanwege de schommelende gasprijs en de hoeveelheid gas die wordt gewonnen.

Hoe groot is gasveld Slochteren?

Het werd ontdekt in 1959 en is ongeveer negenhonderd vierkante kilometer groot. Dit komt neer op een derde van de oppervlakte van de provincie Groningen. In 1963, toen er werd begonnen met het winnen van gas uit het veld, zat er 2.800 miljard kuub gas in. Eind vorig jaar was er al 2.074 miljard kuub gas gewonnen.

Hoeveel gas wordt er geexporteerd?

Ons land importeerde in 2018 voor het eerst voor meer geld aardgas dan het uitvoerde. Nederland kocht voor bijna 12 miljard euro buitenlandse gas in, terwijl het voor 9,8 miljard euro exporteerde. Het handelstekort kwam daarmee op 2,1 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoe groot is het aardbevingsgebied in Groningen?

Aantal aardbevingen in het Groningen-gasveld In 2020 waren er in totaal 69 bevingen in het Groningen-gasveld. Hiervan hadden er 16 een magnitude groter dan 1,5 op de schaal van Richter. In 2019 waren er 85 bevingen waarvan 11 met een magnitude groter dan 1,5.

Hoeveel gas is er nog in de wereld?

Wereldwijde gasreserves De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd.

Hoe is Nederland rijk geworden door aardgas?

Vooral in de jaren zeventig en tachtig verdiende het Rijk behoorlijk aan de delfstofwinning, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Minister Jan de Pous tekent voor het exploiteren van Gronings gas. …

Waar gaat het gas uit Groningen heen?

Naar schatting zit er nog ruim 600 miljard kubieke meter gas in de Groningse bodem. Om aan de binnenlandse consumptie en buitenlandse verplichten te kunnen voldoen, importeert Nederland momenteel 25 miljard kubieke meter gas uit Rusland en Noorwegen.

Wat is het grootste aardgasveld van Nederland?

In de Nederlandse ondergrond bevinden zich ruim 470 gasvelden waarvan er ca. 250 in productie zijn. Verreweg het grootste veld is het Groningen gasveld. De overige velden worden daarom aangeduid als ‘kleine velden’.

Waarom is Nederland vanaf 1959 op grote schaal aardgas gaan gebruiken?

In 1959 boort NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan. Dit veld behoort tot de grootste gasvelden ter wereld. De oorspronkelijk winbare voorraad is circa 2800 miljard m3 aardgas. De vondst van aardgas bij Slochteren leidt tot grote steun van de overheid om dit aardgas te gaan gebruiken in Nederland.

Hoeveel gas exporteert Nederland?

Nederland exporteerde in de periode 2000-2018 voor 202 miljard euro gas. De waarde van de hoeveelheid geïmporteerd gas in die periode bedroeg exact de helft. Het handelsoverschot over die jaren bedroeg dus ruim 100 miljard euro.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven