Inhoudsopgave
Hoeveel jongeren hebben een angststoornis?
Aantal jongeren met een angststoornis Ruim 10 procent van de Nederlandse jongeren van 13 tot en met 17 jaar heeft het half jaar voorafgaand aan het onderzoek een angststoornis gehad. Dit komt neer op ongeveer 114.000 jongeren (Verhulst e.a. 1997).
Hoeveel procent van Nederland heeft een angststoornis?
Maar liefst 20 procent van de bevolking krijgt te maken met een angststoornis. Angst zit in ons allemaal en is nuttig. Het wordt pas een stoornis als het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt en als je bepaalde situaties gaat vermijden. Vaak beginnen angstklachten al op jonge leeftijd.
Hoeveel mensen hebben een gegeneraliseerde angststoornis?
Ongeveer 4,5 procent van de Nederlanders ontwikkelt in hun leven een gegeneraliseerde angststoornis. Je bent dus niet alleen. De stoornis komt grofweg tweemaal zo vaak voor bij vrouwen (2,9%) dan bij mannen (1,6%). Ouderen hebben meer last van de stoornis dan jongeren.
Ongeveer 5-15 % van de mensen heeft gedurende het leven last van een sociale fobie. Sociale fobie komt ongeveer anderhalf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Hoeveel procent van de bevolking heeft een sociale angststoornis?
Kun je herstellen van een angststoornis?
Herstel van angststoornis duurt gemiddeld langer dan van een depressie. Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld.
Ongeveer 5-15 % van de mensen heeft gedurende het leven last van een sociale fobie. Een sociale fobie komt ongeveer anderhalf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een chronische aandoening.
Heb ik een gegeneraliseerde angststoornis?
Gegeneraliseerde angststoornis symptomen je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven. het lukt u niet om te stoppen met piekeren.
Wat is angststoornis sociale fobie?
Als u een sociale-angststoornis heeft, bent u heel erg bang voor wat anderen van u denken. U bent bijvoorbeeld bang dat anderen u raar vinden of vinden dat u zich slecht gedraagt. Die angst kan klachten geven, zoals hartkloppingen en benauwdheid.
Waarom een sociale-angststoornis ontstaat, is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan ervan. Voor een klein deel is het erfelijk bepaald of je kwetsbaar bent om een sociale-angststoornis te ontwikkelen.