Hoeveel lager staat de zon in de winter?

Hoeveel lager staat de zon in de winter?

Maar doordat de aardas een beetje scheef staat komt daar, hartje zomer, nog 23,5 graad bij: de zon staat dan boven de noordelijke keerkring, de Kreefts-keerkring. Dat maakt dus 38 + 23,5 = 61,5 graad. In de winter gaat hetzelfde bedrag eraf, en blijft er niet veel over: 38 – 23,5 = 14,5 graad.

Waarom is het in de winter kouder dan in de zomer?

In de zomer staat de aarde niet dichter bij de zon, maar juist verder weg. In juli is het noordelijk halfrond het verst van de zon verwijderd en in januari het minst. Dat het in de zomer toch warmer is, heeft alles te maken met de hoek van de aarde ten opzichte van de zon.

Hoe hoog staat de zon in januari?

standen van de zon in Uithoorn – per maand – van opkomst tot ondergang

maximale hoogte van de zon
datum graden
21 jan 17,9
21 feb 27,3
21 mrt 38,1

Hoe hoog staat de zon op 21 december?

Het wintersolsticium: 21 december. De zon staat boven de Steenbokskeerkring en de dagen zijn op het noordelijk halfrond op hun kortst. Het is met een zonhoogte van 14,5 graden winter.

Hoeveel graden verplaatst de zon per uur?

Hoe komt het dat het zo warm is?

Aanvoer van tropische lucht uit Noord-Afrika Volgens Lankamp is de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden de belangrijkste oorzaak van de huidige hitte in Nederland. “In dit geval gaat het om tropische lucht uit Noord-Afrika, die via Spanje, Frankrijk en België onze kant op is gekomen.

Hoe komt het dat het in de winter koud is?

Overdag staat de zon laag en het zonlicht legt een grote weg af door de atmosfeer. Hierdoor levert het zonlicht veel minder warmte op. Het resultaat is dat het aardoppervlak meer energie verliest dan er door de zon binnenkomt. Hierdoor wordt het in de winter langzaam kouder.

Welke maanden staat de zon het hoogst?

Op 21 juni staat de zon het hoogst en is de zonnehoek 61,5°. Op 21 december staat de zon het laagst en is de zonnehoek 14,5°.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven