Hoeveel plastic wordt er per dag weggegooid?

Hoeveel plastic wordt er per dag weggegooid?

In totaal is er sinds de jaren vijftig (tot 2017) naar schatting 9,2 miljard ton plastic geproduceerd. Daarvan is iets meer dan een kwart nog in gebruik en is slechts 600 miljoen ton gerecycled¹. Zo’n 40% van alle plastic producten wordt al binnen een maand weggegooid².

Hoeveel plastic soep is er?

De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.

Hoeveel plastic ligt er in de natuur?

3) Plastic verbrokkelt geleidelijk tot minuscule deeltjes microplastic. Een internationale studie schatte in 2015 dat zo’n 15 tot 51 biljoen deeltjes (en een biljoen is duizend miljard!) microplastic in de zee drijven. Op sommige stranden van Hawaï bestaat vijftien procent van het zand uit kleine stukjes microplastic.

Hoeveel kilo plastic gooien we per persoon per jaar weg?

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg.

Hoeveel dieren gaan er per dag dood aan plastic?

Als vogels en vissen microplastic eten, komt het de voedselketen binnen. En wij staan bovenaan deze keten… Alles bij elkaar komt er 4.700.000.000 kilogram plastic in de oceaan, meer dan 12 miljoen kilo per dag. Volgens de VN gaan er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee.

Hoe lang bestaat de plastic soep?

In 1997 heeft Kapitein Charles Moore de plasticsoep ontdekt. Midden op de Grote Oceaan zag hij telkens stukjes plastic langs zijn boot drijven.

Waar vind je de plastic soep?

Afval dat in zee drijft, wordt door zeestromingen meegevoerd en blijft vaak achter op een plek waar deze bij elkaar komen. De drijvende vuilnisbelt beslaat een groot en relatief stabiel gebied in het noorden van de Grote Oceaan. De ringstroom hier trekt afval aan van zowel de kust van Noord-Amerika als van Japan.

Hoeveel afval ligt er in de natuur?

Feiten en cijfers over afval in de natuur De boswachters vinden autowrakken, bouw- en drugsafval, maar ook steeds meer zwerfvuil, zoals picknickresten en meeneemverpakkingen van eten en drinken. Schattingen over zwerfafval lopen inmiddels uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar.

Hoeveel plastic ligt er in de Noordzee?

Momenteel belandt jaarlijks zo’n 8 miljard kilo plastic in onze zeeën en oceanen. Dat is 23.000 kilo per minuut.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven