Hoeveel satellieten heeft Saturnus?

Hoeveel satellieten heeft Saturnus?

Deze week maakten astronomen bekend dat ze twintig nieuwe manen rond Saturnus hebben ontdekt, waarmee het totaal aantal natuurlijke satellieten rond de gasreus op 82 komt – meer dan enige andere planeet in het zonnestelsel.

Welke planeet heeft 82 Maanen?

Wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt die in een baan rond de planeet Saturnus draaien. Het totaal aantal manen van de planeet (gerekend vanaf de zon de zesde) komt daarmee uit op precies 82. Daarmee breekt Saturnus het record van Jupiter, die voor zover bekend 79 manen heeft.

Hoe groot is de planeet Saturnus?

58.232 km
Saturnus/Straal

Welke planeet heeft meerdere manen?

Vijf planeten met meerdere manen

  1. Mars – twee manen. Mars is vernoemd naar de Romeinse oorlogsgod, en zijn twee manen kregen de toepasselijke namen Phobos en Deimos: angst en paniek.
  2. Jupiter – minstens 63 manen.
  3. Saturnus – minstens 62 manen.
  4. Uranus – 26 manen.
  5. Neptunus – 13 manen.

Hoeveel manen telt Saturnus?

De planeet Saturnus heeft 82 manen. De eerste manen werden ontdekt met telescopen in de 17e eeuw. Sindsdien zijn er met betere apparatuur en bij missies van onbemande ruimtevaartuigen steeds meer ontdekt. In 1655 werd de maan Titan ontdekt door de Nederlander Christiaan Huygens.

Hoe ziet Saturnus er uit?

Saturnus is met het blote oog zichtbaar als een heldere gele “ster” die niet flikkert. De ringen zijn niet met het blote oog te zien, met een verrekijker is wel te zien dat Saturnus niet cirkelvormig is.

Welke planeet heeft 7 manen?

Saturnus heeft 62 bevestigde manen; Uranus 27 en Neptunus 13. Overigens hebben de dwergplaneten Pluto en Eris ook manen (Pluto heeft zelfs vijf manen, één relatief grote en vier kleintjes), en komen er ook veel planetoïden en ijsdwergen voor met manen.

Welke planeet heeft een ring?

Rond de aarde draait één grote maan en rond Mars twee hele kleintjes. Van de dwergplaneten heeft Pluto drie manen (één vrij grote) en Eris één maan. De vier grootste planeten – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, hebben ook ringen.

Hoeveel graden is het op de planeet Saturnus?

Als we kijken naar verder gelegen planeten dan daalt het kwik in de thermometer snel: Jupiter: min 121 graden Celsius, Saturnus: min 130 graden Celsius, Uranus: min 205 graden Celsius en uiteindelijk Neptunus met min 220 graden Celsius.

Wat is de bijnaam van de planeet Saturnus?

Saturnus is genoemd naar de god van de landbouw of wordt ook de ‘ringplaneet’ genoemd. Saturnus is de op één na grootste planeet in het zonnestelsel. Saturnus doet er zo’n 29,46 jaar over om een baantje rond de zon af te leggen. En het is zoals Jupiter een gasplaneet.

Heb je meerdere manen?

De aarde heeft één maan. De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos. De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – hebben het grootste aantal manen.

Welke planeet bestaat uit 2 3 water?

Aarde (planeet)

Aarde
Luchtdruk Gem. 1013,25 hPa
Samenstelling 78,09% N2, 20,94% O2, 0,93% Ar, 0,04% CO2, 1% waterdamp en sporengassen
Temperatuur Gem. 13,85 °C = 287 K
Portaal Astronomie

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven