Hoeveel stenen heb je nodig om te sjoelen?

Hoeveel stenen heb je nodig om te sjoelen?

Sjoelen is een Nederlands gezelschapsspel en sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 schijven door vier kleine gleufjes op het einde van de plank moeten schuiven.

Hoe tel je de punten met sjoelen?

Puntentelling bij sjoelen De basis van de puntentelling is dat er na de 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen (schijven) er in elk van de vakken aanwezig zijn. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten, 3 schijven 60, etcetera.

Hoeveel spelers sjoelen?

De sjoelbak heeft aan weerszijden een opstaande rand en aan het einde zitten vier poorten, elk met een andere waarde. Het is de bedoeling om alle schijven door de poorten te schuiven. Jong tot oud kan dit spelletje spelen en het mooie is dat er geen minimum of maximum aantal spelers van toepassing is.

Hoe vaak sjoelen?

Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt. Om een sjoelbak na verloop van tijd voldoende glad te houden kun je deze met een wollen doek even goed opwrijven.

Wat heb je nodig voor sjoelen?

Hoe lang duurt een potje sjoelen?

Bij sjoelen probeer je zoveel mogelijk punten te halen met de bijbehorende 30 houten schijven. Je krijgt drie beurten. Bij de eerste beurt mag je met alle 30 schijven spelen en bij de tweede en derde beurt speel je met de schijven die overblijven, oftewel die niet in de opening terechtkomen.

Hoe lang bestaat sjoelen?

In Shakespear’s “Merry Wives Of Windsor” (1602) werd voor het eerst gesproken over shuffleboard. Zeer waarschijnlijk is het daarna in Friesland of Zeeland terechtgekomen en geworden tot wat nu sjoelen heet. Rond 1600 waren er in Nederland namelijk al bakken waar men knikkers in gaten moest rollen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven