Hoeveel zeehonden zijn er in de Noordzee?

Hoeveel zeehonden zijn er in de Noordzee?

In de Noordzee leven de meeste grijze zeehonden rond de Schotse eilanden en langs de Britse kust. Hier leeft ongeveer 40% van alle grijze zeehonden van de wereld en 95% van alle grijze zeehonden van Europa. In de hele Noordzee leefden in 1965 zo’n 30.000. Nu leven er zo’n 150.000 grijze zeehonden.

Hoeveel verschillende zeehonden zijn er?

In Nederland leven twee soorten zeehonden, de Gewone zeehond (Phoca Vitulina) en de Grijze zeehond (Halichoerus Grypus). De Gewone zeehond kom je vooral tegen in de Waddenzee en de zuidkant van de Waddeneilanden, soms maken ze wel eens een uitstapje naar o.a. het IJsselmeer en rivieren.

Hoe slapen zeehonden?

Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte.

Hoe lang kan een zeehond zonder water?

Zeehonden kunnen hun adem veel langer inhouden dan wij. Ze kunnen zelfs onder water slapen. Gewone zeehonden kunnen in rust 19 minuten onder water blijven, grijze zeehonden wel een half uur. Een actieve duik duurt korter, omdat het dier dan meer zuurstof verbruikt.

Hoeveel zeehonden leven er in Zeeland?

Rond 1900 leefden er ongeveer tussen 6.000 en de 12.000 zeehonden in de Zeeuwse delta. Door vervuiling en de jacht liep het aantal in de loop van de eeuw flink terug. Sinds 1990 is het aantal zeehonden weer aan het toenemen. Vorig jaar werden er ongeveer 1.500 geteld in Zeeland.

Welke soorten zeehonden zijn er in Nederland?

In ons gebied leven twee soorten zeehonden, de gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond heeft hier altijd al geleefd, maar de grijze zeehond leeft in dit gebied pas sinds 2004.

Heeft een zeehond poten?

Aan het torpedovormige lijf zitten vier flippers, die eigenlijk de poten zijn. Alle flippers hebben vijf vingers/tenen met nagels eraan en zwemvliezen ertussen. De voorste flippers gebruikt een zeehond op het land om zich af te zetten en in het water om mee te sturen.

Hoe paart een zeehond?

Zeehonden paren vlak nadat het jong van dit jaar gespeend is (niet meer bij de moeder drinkt). Gewone zeehonden paren meestal in het water, Grijze zeehonden paren vaker op het strand. Van beide soorten paart een mannetje meestal met meerdere vrouwtjes. De mannetjes moeten flink vechten om een vrouwtje te krijgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven