Is de titel accountant beschermd?

Is de titel accountant beschermd?

Het gebruik van de titels Accountant-Administratieconsulent (AA) en registeraccountant (RA) is wettelijk beschermd en slechts voorbehouden aan hen die ingeschreven staan in het register van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA).

Hoe kan een accountant zijn werkzaamheden gestructureerd uitvoeren?

Wanneer een accountant een jaarrekening controleert, legt hij zijn oordeel vast in een controleverklaring. Zo’n verklaring is verplicht bij de jaarrekening van middelgrote en grote ondernemingen waaronder de aan de beursgenoteerde bedrijven en bij de jaarrekening van diverse overheidsorganisaties zoals gemeenten.

Wat houd accountant zijn in?

Een accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten. Een registeraccountant (RA-accountant) houdt zich voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Hij doet dit vooral voor grote bedrijven.

Wie mag zich accountant noemen?

In tegenstelling tot bijv. boekhouders mag niet iedereen zichzelf zomaar een accountant noemen. Om de AA- of RA-titel te mogen gebruiken, moet je als accountant geregistreerd staan in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Wat mag een AA-accountant?

Wat doet een AA-accountant?

  • het opstellen, beoordelen of controleren van de jaarrekening. Hierdoor krijgt de ondernemer inzicht in zijn financiële situatie.
  • het geven van fiscaal advies.
  • het geven van financieel-economisch advies.
  • administratieve ondersteuning.

Welke soorten werkzaamheden voert een accountant uit?

Wat doet een accountant?

  • Het opstellen, beoordelen en/of controleren van de (uitgebreide) jaarrekening;
  • Het maken van rapportages, analyses en uitgifte van verklaringen;
  • Het geven van fiscale en/of financieel-economische adviezen;
  • Het geven van ondersteuning en aansturing bij het voeren van de administratie.

Hoe is het beroep accountant ontstaan?

Het ontstaan van het accountantsberoep was mede te danken aan de streken van één man, Lodewijk Pincoffs (1827-1911). Deze Rotterdamse koopman, reder en politicus had geknoeid met de cijfers van zijn falende Afrikaansche Handelsvereeniging. Als gevolg van Pincoffs fraude groeide de behoefte aan onafhankelijk toezicht.

Wat mag een AA accountant?

Wat is een partner accountancy?

Een partner, maat, compagnon of vennoot is een medewerker van een bedrijf die tevens mede-eigenaar is. De partner mag meestemmen in de aandeelhouders- of vennotenvergadering en krijgt ieder jaar een aandeel in de winst in plaats van een regulier salaris.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven