Inhoudsopgave
Is de vlier giftig?
Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten. De gewone vlier is voor veel dieren giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. Het wordt wel door het edelhert gegeten, die geen moeite hebben de plantendelen te verteren.
Waar groeit een vlierbes aan?
De gewone vlier groeit op zonnige tot half beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige grond en is o.a. te vinden in struikgewas, lichte loofbossen, wilgenbossen en rivieroevers.
Hoe snel groeit een vlier?
Vlier wordt al snel een grote struik of boom. Hij groeit tot wel 1,2 m per jaar. Bloemkleur: witgeel. Bloei: mei-juli.
Hoe groot kan een vlier worden?
In veel van onze struweelranden, vooral op wat voedselrijkere bodems vind je de Gewone vlier, Sambucus nigra. Het is een tot wel 7 meter hoge struik of kleine boom. Tijdens de bloei is hij goed te herkennen aan de opvallende op schermen lijkende vlakke bloeiwijzen.
Waar komt de vlier vandaan?
Algemeen voorkomende soorten in West- en Midden-Europa die ook in Nederland en België voorkomen zijn: De gewone vlier (Sambucus nigra), met zwarte bessen, is de belangrijkste soort in Europa. Een in de natuur voorkomende variëteit van de gewone vlier is de peterselievlier (Sambucus nigra var.
Hoe snel groeit zwarte vlier?
De zwarte vlier is een van de planten die erg snel groeit. Met een goede aanvoer van voedingsstoffen en water kan hij per jaar twee tot drie meter hoog worden.
Hoe snoei je een vlier?
Omdat vlieren een enorme groeikracht hebben, kunnen ze deze snoei makkelijk doorstaan. Snoei met een takkenschaar, of een boomzaag als de takken te dik zijn voor een schaar, alle takken van de vlier terug tot ca. een halve meter boven de grond.
Hoe oud kan een vlier worden?
Een vlier wordt niet oud, veertig is al een hele leeftijd. Door het dode hout, tot op een gezond bladpaar, uit te snoeien zorg je ervoor dat hij jonge scheuten maakt en langer leeft. Door gerichte snoei vanaf jonge leeftijd kun je een boom van de vlier maken.
Hoe lang bloeit vlier?
Vlierstruiken (Sambucus nigra) groeien in veel Nederlandse bermen en (moes)tuinen. De schermen bloeien in het algemeen van mei tot juni. Wanneer de struik gaat bloeien is afhankelijk van de natuur (een ‘vroeg’ voorjaar geeft een vroege bloei) en de plaats (in de schaduw bloeit hij later dan in de felle zon).