Is een darmbloeding gevaarlijk?

Is een darmbloeding gevaarlijk?

Bij grotere hoeveelheden ontstaat er een zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur. Dit is een reden om met spoed een arts te raadplegen. Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan u ook bloed op gaan braken.

Kan een maagbloeding dodelijk zijn?

Een maagbloeding is bij 5 tot 12 procent van de patiënten fataal. Om hoeveel sterfgevallen het in Nederland gaat, is nog onduidelijk. De kans op een maagbloeding is bij de nieuwe medicijnen 45 procent hoger dan bij de beproefde bloedverdunners, die al decennialang worden gebruikt.

Kan een maagzweer bloeden?

Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of de twaalfvingerige darm . Een mogelijke, ernstige complicatie van een maagzweer is een bloeding. Vaak wordt eenvoudigweg gesproken van een maagbloeding. Zeker bij een grote bloeding is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.

Waarom geef ik bloed over?

Een maagbloeding is de meest voorkomende oorzaak van het braken van bloed. Ook door een bloeding van de slokdarm of de twaalfvingerige darm kan echter bloed opgebraakt worden. Behalve in het braaksel kan het bloed ook in de ontlasting terechtkomen.

Wat zijn symptomen van een maagbloeding?

Klachten maag-/darmbloeding Meestal braken patiënten bloed, hebben ze zwarte teerachtige ontlasting of zichtbaar helder rood bloed bij de ontlasting. Welke kleur de ontlasting heeft, hangt af van de plek waar de bloeding zit. Patiënten die langdurig kleine hoeveelheden bloed verliezen, kunnen bloedarmoede krijgen.

Wat is de oorzaak van bloed in de stoelgang?

Het bloedverlies kan een teken zijn van een ernstige ontsteking van de darmwand zoals bij proctitis, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Er kan dan ook slijm bij de ontlasting zitten. Soms leidt een goedaardige uitstulping (divertikel) van de darm tot bloedverlies. Dit komt vooral bij ouderen voor.

Hoe ernstig is een maagbloeding?

Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan de patiënt ook bloed op gaan braken. Dit is een medisch spoedgeval en de patiënt moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis. Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op.

Wat te doen aan een maagbloeding?

Bij een maagbloeding krijgt de patiënt medicijnen. Vaak proberen we tijdens het onderzoek met de flexibele kijkbuis om de bloeding te stoppen. Bijvoorbeeld door de aders dicht te schroeien. Als dit niet lukt, wordt de patiënt geopereerd.

Kan een darm bloeden?

De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een maag- of dunne darmzweer, gastritis (maagontsteking), bloedingen uit spataders van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (dat kan voorkomen na langdurig en heftig braken), tumoren in het spijsverteringskanaal.

Wat doen tegen een maagbloeding?

Is braken slecht voor je?

Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.

Wat moet je doen als je bloed plast?

Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat). Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven