Is een inbraak een misdrijf?

Is een inbraak een misdrijf?

Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.

Hebben inbrekers in Nederland rechten?

Eigen rechter Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan ‘eigenrichting’. Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces.

Is insluiping verzekerd?

Om gestolen spullen vergoed te krijgen, hoeven er niet altijd sporen van braak te zijn. Insluiping door een openstaande deur of een open raam valt gewoon onder de dekking van bijna alle inboedelverzekeringen. Je krijgt de schade ook vergoed als is ingebroken met een valse of gestolen sleutel.

Is insluipen strafbaar?

Wanneer u tijdens de nachtrust een diefstal pleegt kunt u zich naast diefstal ook strafbaar maken aan inklimming of insluiping. Dit wordt ook wel huisvredebreuk genoemd. Wanneer slechts schade wordt toegebracht aan een pand of erf is sprake van vernieling.

Wat is poging tot inbraak?

Wanneer u tijdens de nachtrust een diefstal pleegt kunt u zich naast diefstal ook strafbaar maken aan inklimming of insluiping. Dit wordt ook wel huisvredebreuk genoemd. Wanneer slechts schade wordt toegebracht aan een pand of erf is sprake van vernieling. Een gefaalde inbraak kan wel een poging tot inbraak inhouden.

Wat te doen als er een inbreker in je huis is?

Wanneer jij hoort dat er een inbreker in huis is moet je een paar dingen doen:

 1. Zorg dat jij en je gezin veilig in een kamer zitten die afgesloten kan worden. Uiteraard alleen indien dit mogelijk is.
 2. Bel direct 112 *
 3. Maak lawaai.
 4. Luister goed.
 5. Denk aan je eigen veiligheid.

Hoe kun je inbrekers verjagen?

Ex-inbreker deelt zijn beste anti-inbraaktips

 1. Hou de buren te vriend.
 2. Zorg dat uw huis er altijd bewoond uitziet.
 3. Beveilig de achterdeur en klepramen goed.
 4. Zet nooit een kartonnen doos van een tv of laptop op de stoep.
 5. Ruim de tuin op.
 6. Leg waardevolle spullen in een kluis.
 7. Draai het slot echt op slot.

Is inbraak verzekerd?

Inboedelverzekeringen dekken zowel schade door inbraak als door diefstal. Ook schade als gevolg van een poging tot diefstal of inbraak is verzekerd. Om fraude te voorkomen, eisen verzekeraars wel dat je aangifte doet bij de politie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven