Is een werkgever verplicht om vakantiegeld te betalen?

Is een werkgever verplicht om vakantiegeld te betalen?

Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Vakantiegeld mag alleen maandelijks tegelijk met het gewone loon worden uitbetaald als dat expliciet is opgenomen in je arbeidscontract.

Heeft een uitzendkracht recht op vakantiegeld?

Ja, een uitzendkracht heeft recht op vakantiegeld van 8,33% van het feitelijk loon over gewerkte dagen, vakantiedagen, feestdagen, dagen waarop de uitzendkracht arbeidsongeschikt is, compensatie-uren en de uren waarover de uitzendkracht bij het wegvallen van arbeid op grond van artikel 22 recht heeft op …

Hoe wordt vakantiegeld betaald?

Bedienden en ambtenaren ontvangen het enkel vakantiegeld van hun werkgever wanneer zij vakantie opnemen. Arbeiders krijgen hun vakantiegeld via de vakantiekas tussen 2 mei en 30 juni. Werkgevers betalen de RSZ-bijdragen aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) die ze vervolgens verdeelt over de vakantiekassen.

Waarom krijg ik geen vakantiegeld?

Je nieuwe werkgever hoeft niet te betalen voor de vakantiedagen die je bij een andere werkgever hebt verdiend. Dit betekent ten eerste dat je geen of weinig dubbel vakantiegeld (‘vakantiepremie’) zult krijgen bij je nieuwe werkgever. Dit geld heb je immers van je vorige werkgever gekregen bij je vertrek.

Waarom is vakantiegeld verplicht?

Het vakantiegeld is rond 1910 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werknemers het zich konden veroorloven om lekker op vakantie te gaan. Dit bedrag is vastgesteld op minimaal 8% van het bruto jaarloon. Hierover moet nog belasting worden betaald.

Hebben uitzendkrachten recht op vakantiedagen?

Een uitzendkracht heeft recht op 16 2/3 uur vakantie voor iedere gewerkte maand of een evenredig deel daarvan, wanneer geen volledige maand gewerkt is. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar, waarvan 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.

Heeft een uitzendkracht recht op ziekengeld?

Uitzendkrachten met een uitzendbeding verliezen direct hun uitzendbaan als zij ziek worden. Zij hebben dan na 1 of 2 wachtdagen recht op een Ziektewet-uitkering. Uitzendkrachten die zonder uitzendbeding werken hebben bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op loondoorbetaling.

Hoeveel vakantiegeld krijgt een arbeider?

Het vakantiegeld van de arbeiders dat hun via de vakantiecheque uitbetaald wordt, bedraagt 15,38% van het brutojaarloon van het vakantiedienstjaar aan 108%[1]. Dit percentage komt overeen met twee maal 4 weken loon (enkel en dubbel vakantiegeld).

Hoe bereken ik mijn vakantiegeld bediende?

Het enkel vakantiegeld is gelijk aan het normale dagloon voor de dag waarop de bediende vakantie neemt. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van het bruto maandloon van de bediende. Formule: 4 weken vakantiegeld = 92% van het bruto maandloon.

Waar zie ik mijn vakantiegeld?

Wilt u de gegevens over uw vakantiegeld raadplegen? Log in op de onlinedienst ‘Mijn vakantierekening’ (voor de arbeiders en niet-zelfstandige kunstenaars) en klik op de knop ‘Burger’. Daarbij wordt rekening gehouden met alle werkgevers waar u als arbeider gewerkt heeft.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven