Is er altijd een taxatierapport nodig?

Is er altijd een taxatierapport nodig?

Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht als je een huis gaat kopen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd en deze heb je dan nodig voor de hypotheekaanvraag. Ook als je je huis gaat verzekeren heb je een taxatierapport nodig zodat je weet voor welk bedrag je je huis moet verzekeren.

Waarom een taxatierapport?

De meest voorkomende reden om een woning te laten taxeren is voor een hypotheek aanvraag. De bank wil namelijk weten wat een woning waard is en of het risico van jouw hypotheek acceptabel is. Ook voor een nieuwbouwwoning kan een taxatie worden gevraagd.

Wie regelt taxatie voor hypotheek?

Wie regelt en betaalt een taxatie? Jij als koper kiest en betaalt de taxateur. Dit mag niet de verkoopmakelaar of jouw aankoopmakelaar zijn. Wanneer je een taxateur opdracht hebt gegeven, zal hij contact opnemen met de verkoopmakelaar voor het maken van een afspraak om de woning te gaan bekijken.

Wie krijgt het taxatierapport?

Wanneer je als koper voor de aankoop van een woning een financiering nodig hebt, zal de geldverstrekker doorgaans vragen om een onafhankelijk taxatierapport. De geldverstrekker vraagt hierom, om te weten of het bedrag dat hij uitleent (aan hypotheek neemt) overeenstemt met de waarde van het onderpand (de woning).

Is taxatie verplicht bij oversluiten?

Veel banken en hypotheekverstrekkers vragen een taxatierapport als u uw hypotheek wilt oversluiten. Je sluit immers een nieuwe hypotheek af en bij een nieuwe hypotheek heeft u een taxatierapport nodig. U heeft niet altijd een taxatie bij oversluiten nodig als uw hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde.

Hoe lang is een taxatierapport geldig voor een hypotheekaanvraag?

De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden. Let dus goed op welke termijn uw geldverstrekker hanteert.

Waarom taxatie bij hypotheek?

Waarom een taxatie voor een hypotheek? De geldverstrekker wil het taxatierapport inzien om te beoordelen of en hoeveel geld hij jou wil uitlenen met deze woning als onderpand. Op basis van de woningwaarde in het taxatierapport, bepaalt de geldverstrekker hoeveel hypotheek ze wil verlenen voor de woning.

Waarom moet een huis getaxeerd worden?

Als je een huis koopt, wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt hij een taxatie verplicht. Dit geldt zowel voor de waarde bij normale verkoop als bij gedwongen verkoop, de executiewaarde genoemd.

Is taxatie verplicht voor hypotheek?

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor een bestaand huis, ben je meestal verplicht een taxatie uit te laten voeren. Voordat een hypotheekverstrekker jou een hypotheek verstrekt, wil hij weten wat het huis waard is. Een taxatie is niet verplicht wanneer de hypotheek niet hoger is dan 75% van de WOZ-waarde.

Waarom taxatierapport voor hypotheek?

Waar wordt op gelet bij een taxatie?

Een taxateur doet niets meer of minder dan de woningwaarde berekenen van het optrekje. Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel.

Hoe oud mag een taxatierapport zijn?

Een taxatierapport mag op het moment van uitbrengen van het bindend aanbod maximaal 6 maanden oud zijn.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven