Is mishandeling ambtshalve vervolgbaar?

Is mishandeling ambtshalve vervolgbaar?

Huiselijk geweldplegers kunnen worden vervolgd en eventueel een gevangenisstraf krijgen. Voor mishandeling kan de straf zelfs worden verhoogd als het gaat om een gezinslid. De politie streeft er samen met het Openbaar Ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen.

Welke misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar?

De Aanwijzing huiselijk geweld en kindermishandeling gaat zelfs nog een stap verder. Als sprake is van een ernstige bedreiging van de geestelijke en/óf lichamelijke integriteit van het slachtoffer, is de officier van justitie zelfs verplicht te overwegen ambtshalve vervolging in te stellen.

Kan om aangifte doen?

U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan telefonisch, op het politiebureau, via internet of via een 3D-loket. Op de website van de politie vindt u verschillende misdrijven waarvan u aangifte kunt doen. En op welke manier u dan het beste aangifte kunt doen.

Welke delicten zijn Klachtdelicten?

Voorbeelden van klachtmisdrijven: bepaalde gevallen van smaad (art 275 en 277 Sw) laster en eerroof (art 450 Sw) bepaalde gevallen van kraken (art 442/1 Sw)

Welke delicten zijn ambtshalve vervolgbaar?

De meeste misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar. Dat wil zeggen dat de verdachte ook zonder dat er aangifte is gedaan vervolgd kan worden. Bij een klein aantal delicten kan het wel nodig zijn dat er aangifte gedaan wordt.

Hoe lang kan je krijgen voor mishandeling?

De maximumstraffen voor verschillende vormen van mishandeling variëren van 3 jaar tot 15 jaar. In sommige gevallen kan de strafeis hoger zijn dan 15 jaar. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling met een terroristisch doel. De rechter mag bij ernstig geweld nooit alleen een taakstraf geven.

Is er aangifte nodig om te vervolgen?

De meeste misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar. Dat wil zeggen dat de verdachte ook zonder dat er aangifte is gedaan vervolgd kan worden. Bij een klein aantal delicten kan het wel nodig zijn dat er aangifte gedaan wordt. Dat zijn zogenaamde klachtdelicten.

Wat houdt het doen van aangifte in?

Door aangifte te doen laat u de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heeft u meer kans op schadevergoeding als u aangifte doet.

Kan ik aangifte doen tegen de politie?

Als u vindt dat de politie buitensporig geweld heeft gebruikt, kunt u een klacht indienen via onze klachtenprocedure. Voor politiegeweld bestaat geen specifiek meldpunt of een apart proces voor aangifte, al is aangifte doen wel mogelijk.

Hoe werkt aangifte doen bij politie?

Bij een aangifte moet u altijd uw gegevens aan de politie doorgeven. Een melding kunt u wel anoniem doen. U meldt anoniem een misdrijf of dader bij Meld Misdaad Anoniem. Uw naam wordt niet opgeschreven, er is geen nummerherkenning en het telefoongesprek wordt niet opgenomen.

Wat is het verschil tussen een aangifte en een klacht?

Een aangifte is iets anders dan een klacht(e). De wetgever heeft bepaald dat een zgn. klachtdelict slechts vervolgd kan worden als het slachtoffer dat wil, blijkend uit een formele klacht(2). Waar iedereen aangifte kan doen die getuige is van een strafbaar feit, kan alleen het slachtoffer een klacht indienen.

Waarom klachtdelict?

Stalken is een ‘klachtdelict’. Dit betekent dat u aangifte moet doen als u wilt dat er een strafzaak komt. De officier van justitie begint een strafzaak als hij genoeg bewijs heeft.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven