Inhoudsopgave
Is ontslag genomen terwijl je ziek bent?
Bij ziekte heeft je werkgever namelijk de plicht om je gedurende 2 jaar loon te betalen. Ontslag nemen terwijl je ziek bent ziet het UWV daarom als een benadelingshandeling. Om die reden heb je geen recht op een ziektewetuitkering als je zelf ontslag neemt. Dit ligt vast in de Ziektewet.
Wat is de ziekmelding na het indienen van ontslag?
Een ziekmelding ná het indienen van een ontslagaanvraag kan ontslag frustreren! Het is de meeste werkgevers bekend dat een zieke werknemer niet gemakkelijk kan worden ontslagen.
Wat is ontslag wegens ziekte verboden?
Ontslag wegens ziekte is altijd verboden. Maar ontslag tijdens je ziekte is dat niet. Tenminste, als je werkgever zich aan de regels houdt. We leggen je uit hoe de vork precies in de steel zit.
Wat is een geldige reden voor ontslag?
Ook al ben je lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang je ziek bent, wordt je arbeidsovereenkomst gewoon geschorst. Je krijgt als bediende eerst nog een maand je loon uitbetaald door je werkgever, daarna val je terug op een uitkering van het ziekenfonds.
Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?
In het algemeen is het niet verstandig om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte. U verspeelt daarmee u recht op doorbetaling bij ziekte en mogelijk uw recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Als u ziekt bent, dient u bij de bedrijfsarts of de arbodienst van u werkgever langs te gaan.
Wanneer mag u vrijwillig ontslag nemen?
Vrijwillig ontslag nemen. Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.
Wat is ontslag tijdens ziekte toegestaan?
U bent tijdens ziekte in het algemeen wel beter beschermd tegen ontslag, maar een absoluut ontslagverbod tijdens ziekte bestaat niet. De hoofdregel over ontslag tijdens ziekte luidt: ontslag tijdens ziekte is toegestaan, ontslag wegens ziekte niet. Op deze hoofdregel zijn helaas wel weer een aantal uitzonderingen.
Wat is de hoofdregel over ontslag tijdens ziekte?
De hoofdregel over ontslag tijdens ziekte luidt: ontslag tijdens ziekte is toegestaan, ontslag wegens ziekte niet. Op deze hoofdregel zijn helaas wel weer een aantal uitzonderingen. De belangrijkste uitzondering is dat ontslag wegens ziekte wel is toegestaan als de periode van ziekte twee jaar of langer geduurd heeft.
Wat zijn de redenen van een ontslag?
Voorbeelden van zo’n reden zijn onder andere medische redenen, een zware fout van de werkgever of onverzoenbare professionele conflicten. Als je dus zelf ontslag neemt, dan heb je recht op een uitkering als het om een geldige reden was. Heb je geen wettige reden voor je vertrek, dan kan er een sanctie volgen.
Kan je zelf ontslag gegeven hebben?
zelf ontslag neemt ; in onderling akkoord met je werkgever de overeenkomst beëindigt; onwettig afwezig blijft. Als je zelf ontslag gegeven hebt, kan het in sommige gevallen wel zijn dat de RVA oordeelt dat dit om een geldige reden was.