Is papier vervuilend?

Is papier vervuilend?

De uitstoot van papier De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo’n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. In Nederland gebruiken we zo’n 80 kilo papier per jaar per persoon. We gebruiken papier om te verpakken, te lezen, en op de wc.

Hoe slecht is papier?

Niet alleen het gebruik van papier is slecht voor het milieu. Er zijn ook namelijk ook andere producten voor nodig, zoals inkt. Voor de productie van inkt worden fossiele brandstoffen gebruikt. Bovendien bevat inkt vaak chemicaliën en andere stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Waarom is kringlooppapier een duurzame grondstof?

Kringlooppapier heeft het milieuvoordeel dat het geen landbouwgrond nodig heeft voor de productie van bomen. Bij gebruik van gerecyclede vezels kan de grond ingezet worden voor bijvoorbeeld de teelt van voedingsgewassen of gewassen voor biobrandstof.

Is papier milieuvriendelijker dan plastic?

Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.

Wat is milieuvriendelijker papier of plastic?

Is papier duurzamer dan plastic?

En hoewel een kilo papier minder broeikasgassen en uitputting van grondstoffen veroorzaakt dan een kilo plastic, is er wel veel land nodig voor de zogeheten productiebossen, waar bomen groeien voor de papierindustrie. ‘Papier kan niet alleen minder dragen, het scheurt ook eerder.

Welk nadeel heeft plastic als verpakkingsmateriaal?

Plastic wordt veel gebruikt voor het verpakken van voedsel. Nadelen zijn het gebruik van primaire fossiele grond- stoffen (de voornaamste grondstof voor het maken van plastic is aardolie) en milieuver- vuiling door verspreiding van plastic zwerf- vuil en microplastics.

Waarom wordt er gerecycled?

Recycling van papier en karton is onderdeel van de duurzaamheidsuitdaging. Door hergebruik vermindert het beroep op nieuwe grondstoffen, wordt afval voorkomen en ervoor gezorgd dat CO2 langer blijft opgeslagen in het papier en karton.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven