Is winterpostelein eetbaar?

Is winterpostelein eetbaar?

Witte winterpostelein kan in salades worden verwerkt en gegeten worden als spinazie, of als stamppot. Elk deel van de Witte winterpostelein kun je eten! Ook de stengels en bloemen dus.

Wat is winterpostelein?

Winterpostelein is een eenjarige plantje dat strenge vorst kan verdragen. Het is daarom een van de weinige groentes die je in de winter rauw kunt eten in salades. Winterpostelein komt oorspronkelijk uit Noord- Amerika en Groenland. De plantjes via Cuba naar Europa gekomen.

Is winterpostelein onkruid?

Winterpostelein is een eenjarige plant, die van vocht houdt. Het bloeit van mei tot de herfst. Winterpostelein is gezien zijn groeiplaats, niet echt een onkruid, dat problemen oplevert. Bestrijden door middel van schoffelen of wiedeggen.

Hoe ziet winterpostelein eruit?

De plant is 15-40 cm hoog en tijdens de bloei gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren, waar de stengel door heen lijkt te groeien. De witte bloemen zijn klein met 2-3 mm lange kroonbladen. De plant bloeit van april tot juni. In maart gezaaid bloeit de plant van juni tot in de herfst.

Kun je bloeiende postelein eten?

Elk deel van de winterpostelein kan je eten! Ook de stengels en bloemetjes dus. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ik vind het zelf een van de lekkerste wildpluksalades in de winter.

Is alle postelein eetbaar?

Het hele plantje is eetbaar, met uitzondering van de wortels. De smaak van postelein is lekker fris, een beetje pittig en licht zuur. De textuur is vrij stevig en knapperig. Het is geen heel uitgesproken groente, waardoor het goed combineert met diverse smaken en gerechten.

Hoe winterpostelein kweken?

Houd bij het zaaien een rijafstand aan van 15 á 20 cm, en zaai niet te dicht in de rij, want winterpostelein kan grote planten geven. Dun eventueel uit op 3-5 cm in de rij. Let op: zaad van winterpostelein is heel klein.

Waar vind ik winterpostelein?

Winterpostelein groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, in parken, in steden en gewoon op het platteland. De plant komt niet uit Europa, wat velen denken, maar komt oorspronkelijk uit Noord Amerika.

Welke maand postelein oogsten?

Oogsten en bewaren van postelein Postelein wordt bij voorkeur geoogst als de plantjes nog jong zijn, zo tussen de 3 en 6 weken. Later oogsten kan ook nog wel, maar dan wordt de kwaliteit minder. Het aandeel van de stengels wordt dan groter, en de smaak wat zuurder.

Welke postelein is eetbaar?

Soorten met rode blaadjes of stelen zijn net zo goed te eten als geheel groene varianten. Soms wordt ook wilde postelein aangeboden; dat is een wat vlezigere soort met eenzelfde smaak maar een iets langere kooktijd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven