Inhoudsopgave
Kan de huizenmarkt instorten?
Schoenmaker wijst erop dat Nederlanders gemiddeld de hoogste schuldenlasten ter wereld hebben, mede door de torenhoge hypotheken die kunnen worden afgesloten. Het is een kwestie van tijd totdat er ‘iets’ gebeurt waardoor de Nederlandse huizenmarkt instort. Alleen wat die aanleiding gaat zijn is niet te voorspellen.
Wat gaat de huizenmarkt doen in 2022?
Huizenprijzen blijven in 2022 stijgen Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het wel over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven. Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 11,5%.
Wat zijn de verwachtingen op de huizenmarkt?
We gaan ervan uit dat huizenprijzen dit jaar gemiddeld 14,4 procent hoger zullen liggen dan in 2020. De huizenprijzen stijgen dan naar verwachting nog eens 11,5 procent. Bij elkaar betekent het dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar tijd 28 procent – meer dan 90.000 euro – duurder wordt.
Hoe lang blijven de huizenprijzen nog stijgen?
De bank voorziet over heel 2021 een prijsstijging van 14,5 procent. Volgend jaar zou dat 11,5 procent zijn. Dat betekent dat huizen in twee jaar tijd 28 procent duurder zouden worden, als gevolg van de lage rente, gunstige economische vooruitzichten en ‘prijsopdrijvende prikkels’ als de krappe markt.
Hoe kan het dat de huizenprijzen stijgen?
Steeds meer Nederlanders kunnen een huis kopen. Banken spelen hier slim op in: je kunt meer geld lenen tegen een lage rente. Halverwege de jaren 70 hoort een huis kopen bij ‘op je eigen benen staan’. Maar omdat steeds meer mensen gaan meedingen op de woningmarkt, stijgen de prijzen.
Wat gaan de huizenprijzen doen in 2021?
Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO voor dit jaar een stijging van 12,5% stijgen en dat de huizenprijzen in 2022 nog eens met 5% zullen stijgen. Rabobank verwacht een huizenprijsstijging van 10,9% voor 2021. De bank ging eerder uit van een 8% prijsstijging.
Hoe lang stijgen de huizenprijzen nog?
Hoeveel zijn de huizenprijzen gestegen in 2021?
De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Luxemburg (+17,0 procent), Denemarken (+15,3 procent), Litouwen (+12,0 procent) en Tsjechië (+11,9 procent) de grootste stijging.
Wat gaan de huizenprijzen doen in de toekomst?
Verwachting van de huizenprijzen Ook in de toekomst krijgen huizenprijzen met prijsschommelingen te maken. Er bestaat dus een kans dat de huizenprijzen weer gaan dalen. De huizenmarkt lijkt op dit moment echter geen zeepbel waarbij prijzen op korte termijn fors kunnen gaan dalen.
Hoeveel procent zijn de huizen gestegen in 2021?
Woningmarkt In het derde kwartaal van 2021 stonden 44 procent minder huizen te koop dan een jaar eerder. De woningen die wel te koop stonden waren 19 procent duurder. De huizenprijzen in het derde kwartaal van 2021 zijn met 19 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Kunnen huizenprijzen blijven stijgen?
ING denkt dat Nederlandse woningen over heel 2021 13,5 procent duurder zullen worden. De opwaartse curve zou in het laatste kwartaal wel wat afvlakken. Over 2022 voorziet de bank een stijging van nog eens 5 procent.
Waarom daalden de huizenprijzen?
Wie in 2009 een eigen huis had, heeft het meegemaakt: de forse daling van de huizenprijzen door de financiële crisis. Het komt volgens DNB vooral doordat we veel willen en kunnen betalen voor een huis: de leennormen zijn ruim en huiseigenaren krijgen een subsidie in de vorm van de hypotheekrenteaftrek.
De huizenprijzen blijven records breken en aan die stijging komt voorlopig geen geen eind, stelt de Rabobank. De bank verwacht dat de huizenprijzen in 2021 en 2022 nog met 28 procent gaan stijgen. Dat is omgerekend zo’n 90.000 euro.
Hoeveel overbieden Huis 2021?
Overbieden 2021 In het eerste kwartaal van 2021 werd bij 7 op de 10 huizen met een vraagprijs tussen de € 200.000 en € 300.000 overboden. Twee jaar geleden was dat nog maar bij 37% van de huizen in dezelfde prijsklasse. En als er dan overboden wordt, gaat dat ook om steeds hogere bedragen.
Hoeveel huizen verkocht in 2021?
Er werden door NVM-makelaars ruim 32.000 woningen verkocht in het derde kwartaal van 2021, bijna 29 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste aantal sinds zes jaar.
Waar stijgen de huizenprijzen het minst?
In de COROP-regio’s Het Gooi en Vechtstreek en Groot-Amsterdam verwachten we in 2021 met 9 procent j/j de minste groei van huizenprijzen. De verwachte prijsgroei is het hoogst in Flevoland (+16 procent j/j) en Overig Zeeland (+13 procent j/j).
Waarom de huizenprijzen blijven stijgen?
„Door die lage rente zijn de woonlasten fors goedkoper. Huiseigenaren die de rente van hun hypotheek opnieuw laten vaststellen, kunnen op deze manier verhuizen naar een groter huis met lagere maandlasten.” Dat verklaart volgens hem waarom de prijzen zo erg kunnen stijgen.
Waarom krapte huizenmarkt?
Niet alleen onder starters en doorstromers, maar ook onder beleggers. Of onder mensen die – bijvoorbeeld in Zeeland – een vakantiehuisje willen kopen. Als de vraag stijgt (door huishoudensgroei of – inderdaad – door die lagere rente), én het aanbod blijft gelijk dan neemt de krapte voor huizenzoekers toe.
Waarom dalen de huizenprijzen niet?
Ondanks de zorgen over de woningmarkt ziet De Groot nu geen indicaties dat de prijzen binnenkort gaan dalen. “Sterker nog, vanwege de lage rente en economische vooruitzichten verwachten we dat huizen dit jaar ruim 14 procent duurder worden dan in 2020. En voor volgend jaar voorzien we ook een forse prijsstijging.”