Kan de pest terug komen?

Kan de pest terug komen?

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie en kan worden overgebracht door besmette dieren. Als de ziekte niet juist behandeld wordt, is hij dodelijk. Volgens CNN is de ziekte bezig aan een comeback, tussen 2010 en 2015 stierven er 584 mensen aan, vooral in Congo, Madagascar en Peru.

Waar is de pest uitgebroken?

Waarschijnlijk ging de pest aan land in Messina op Sicilië, en trok de ziekte daarna via Napels noordwaarts. Bronnen uit de 14e eeuw maken melding van een zijderoutevloot waarvan de bemanning ziek aanmeerde in Messina in het jaar 1346.

Hoe wordt de pest genezen?

Voor behandeling van pest worden de volgende antibiotica gebruikt: 1e keus: gentamicine óf streptomycine; 2e keus: ciprofloxacine óf doxycycline, voor meningitis chloramfenicol.

Wat is de builenpest?

De builenpest is de meest voorkomende vorm van pest en wordt veroorzaakt door de Yersinia pestis-bacterie en overgebracht door de rattenvlo.

Hoe is de pest verdwenen uit Europa?

De pest bleef nog meer dan 300 jaar actief in Europa. De laatste grote uitbraak in West-Europa vond plaats in 1720 in Marseille. In 1738 was er nog een epidemie in Oost-Europa en de ziekte verdween pas uit Europa na een laatste heropflakkering in Rusland van 1770-1773.

Hoeveel doden heeft de pest veroorzaakt?

Algemeen. Wereldwijd wordt het aantal doden op 75 miljoen geschat, waarvan tussen de 20 en 50 miljoen in Europa. De uitbraak van de Zwarte Dood in de 14e eeuw had een dramatisch effect op de Europese bevolking en ontwrichtte de maatschappij. Velen dachten dat de ziekte een straf van God was.

Waar kwam de pest vandaan?

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar deze pandemie in de 14e eeuw precies is begonnen, is wel zeker dat deze uit Azië kwam, waarschijnlijk uit Centraal-Azië. De ziekte startte waarschijnlijk bij marmotten, verspreidde zich via vlooien onder ratten en van daaruit onder de mens.

Wie bracht de pest naar Europa?

De pest kwam oorspronkelijk uit Azië. De ziekte werd naar Europa gebracht door schepen die uit Azië kwamen en die vervolgens het hele Middellandse Zee gebied aandeden. In de 14e eeuw dacht men dat er door aardbevingen zwavelachtige dampen uit de aarde vrijkwamen.

Hoe kreeg je vroeger de pest?

De ziekte startte waarschijnlijk bij marmotten, verspreidde zich via vlooien onder ratten en van daaruit onder de mens. De ziekte verspreidde zich van Azië naar Europa via de handel en soldaten. In 1346 arriveerde de ziekte in de Krim, vanuit de Krim verspreidde de ziekte zich over Europa en Noord-Afrika.

Wat zijn de gevolgen van de pest?

Gevolgen van de pest In de zwaarst getroffen gebieden bezweek meer dan de helft van de bevolking. Alles bij elkaar stierven meer dan 20 miljoen mensen. Het gevolg was dat in sommige steden de economie instortte. Handelaars en ambachtslieden stierven waardoor er een tekort was aan productie van handelsgoederen.

Hoe wordt builenpest overgedragen?

Bij de pest gaat het om de overdracht door vlooien die met de bacterie besmet zijn. Een andere besmettingsroute is door minuscule druppels die in de lucht zweven ten gevolge van hoesten of niezen van een besmet persoon. Deze laatstgenoemde overdracht vindt vooral plaats bij longpest.

Waar komt de pest oorspronkelijk vandaan?

Oorsprong. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar deze pandemie in de 14e eeuw precies is begonnen, is wel zeker dat deze uit Azië kwam, waarschijnlijk uit Centraal-Azië. De ziekte startte waarschijnlijk bij marmotten, verspreidde zich via vlooien onder ratten en van daaruit onder de mens.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven