Kan een benzinemotor op waterstof rijden?

Kan een benzinemotor op waterstof rijden?

Autoredacteur Niek Schenk: ,,BMW maakte tien jaar geleden een 760i met benzinemotor die óók op waterstof reed. Het inlaatsysteem van de 6,0 liter grote V12-benzinemotor was voorzien van gasinjectie-ventielen. Een nadeel was dat er continu vloeibare waterstof verdampte als de motor liep.

Hoe geraakt men aan het waterstofgas?

Om een auto op waterstof te laten rijden zijn er meer energetische omzettingen nodig dan bij een batterijauto en daarmee dus ook hogere verliezen. Eerst moet elektriciteit met elektrolyse omgezet worden in waterstof, wat circa 30% verlies geeft. Daarna moet het waterstofgas onder hoge druk gebracht worden.

Heeft waterstof toekomst?

Het is ook nog een duurzame grondstof, bijvoorbeeld voor plastics. Daarom kan waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Waterstof is alleen duurzaam als het gemaakt wordt uit water en duurzaam opgewekte elektriciteit, en daar hebben we nog lang niet genoeg van.

Is waterstof auto de toekomst?

Waterstof voor personenauto’s heeft geen toekomst De toekomst voor personenauto’s ligt bij batterij-elektrisch rijden. Qua energierendement en de kosten van de energie is waterstof niet concurrerend met batterij-elektrisch rijden. Elektrisch rijden is efficiënter, goedkoper en beter beschikbaar.

Kan een verbrandingsmotor op waterstof draaien?

Er is nog een andere manier om waterstof te gebruiken, namelijk in een verbrandingsmotor. Je zag dat autofabrikanten een paar jaar geleden veel aan het experimenteren waren met de verbrandingsmotor op waterstof, maar de laatste tijd ligt de focus vooral op de FCEV. Toyota stoft de techniek nu af om ermee te gaan racen.

Waar kan ik waterstof tanken?

In Nederland kan je op dit moment waterstof tanken in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem, onlangs is in Den Haag is het vijfde waterstoftankstation van Nederland geopend. Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht.

Hoe maak je waterstof voor autos?

Het is een zeer vluchtig gas, dat van nature niet op aarde voorkomt. Je zult het dus moeten produceren. Dat kan bijvoorbeeld door water (H2O) te splitsen in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2). Dat proces kost zeer veel energie, meer energie dan je uiteindelijk uit het waterstof kun halen.

Hoe werk je waterstof op?

Hoe werkt dit? Waterstofauto’s zijn auto’s met een elektromotor die een speciale brandstofcel heeft. Hierin wordt de waterstof met behulp van zuurstof uit de lucht omgezet in water. Bij dit proces komt elektriciteit vrij en hiermee wordt de elektromotor van de auto aangedreven zodat de auto vooruit komt.

Is een waterstof auto elektrisch?

Het grote verschil tussen een waterstofauto en een ‘batterij-elektrische auto’ is de manier waarop de energie wordt opgeslagen. De elektrische auto zoals we die kennen slaat de elektriciteit op in een groot accupakket. Een waterstofauto haalt zijn energie uit waterstof.

Wat is de toekomst elektrisch of waterstof?

Het grote voordeel van waterstof ten opzichte van elektriciteit is dat u ”gewoon” kunt tanken en dat dit net zo snel gaat als brandstof tanken. Het laden van een elektrische auto kost namelijk erg veel tijd en deze auto’s hebben ook nog eens een beperkte actieradius van maar zo’n 200 tot 400km.

Hoe zuinig is een waterstof auto?

Waterstofauto’s zijn op de weg net zo schoon als elektrische auto’s: tijdens het rijden wordt er geen CO2, fijnstof of stikstof uitgestoten. Er komt alleen fijnstof vrij door het slijten van de banden en het gebruik van de remschijven, net als bij elektrische auto’s.

Hoe duurzaam is rijden op waterstof?

Als je op grote schaal energie wilt opslaan voor langere tijd, is waterstof waarschijnlijk voordeliger en minder vervuilend dan batterijen.” Waterstof leent zich daarom ook goed voor grote schepen, vrachtwagens of vliegtuigen. “Die hoeven dan al die zware accu’s niet mee te nemen.”

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven