Inhoudsopgave
Kan fotosynthese plaatsvinden zonder licht?
Voor de fotosynthese licht nodig (fotos = licht). Bij deze planten kan geen fotosynthese plaatsvinden. Als de plant in het zonnetje staat en hij kan voldoende water en koolstofdioxide opnemen, dan kan de plant in de groene bladeren de gehele dag door glucose produceren.
Kan in de slak fotosynthese?
Bijzonder is dat de slak de bladgroenkorrels gebruikt voor fotosynthese. Om de opgenomen chloroplasten in leven te houden, heeft de slak zelf ook fotosynthese-ondersteunende genen die het via endosymbiotische genoverdracht verkreeg van de alg Vaucheria litorea.
Welke dieren doen aan fotosynthese?
Planten en algen hebben chloroplasten waarmee licht kan worden omgezet in voedingsstoffen. In dieren is dat vermogen nooit geëvolueerd. Toch bestaat er een dier dat wel kan fotosynthetiseren: de zeeslak Elysia chlorotica. Die kan zelf geen chloroplasten produceren, maar is zo slim om ze te stelen van algen die hij eet.
Welke cellen heeft een zeeslak?
Het is al sinds 1975 duidelijk dat de slak groene celonderdelen uit de algen niet allemaal verteert, maar soms in leven houdt. Die kleine bolletjes, chloroplasten geheten, vangen zonne-energie op en gebruiken die om water en kooldioxide om te zetten in suikers. Fotosynthese heet dat.
Welk deel ontbreekt bij de cellen van de zeeslak?
Welk deel ontbreekt bij de cellen van de zeeslak? In celkernen van de zeeslak bevindt zich een gen dat nodig is voor het produceren van glucose. Dit gen is gelijk aan een gen van de algen die de slakken in het begin van hun leven eten.
Wat is het verschil tussen dieren en planten?
Het grootste verschil tussen plant en dier is dat planten hun energie opwekken door fotosynthese. Planten zijn onder invloed van licht in staat om uit voedingszouten, mineralen, water en koolzuurgas hun eigen voedsel te maken. Dieren kunnen dat niet. De eerst geëvolueerde dieren noemen we ‘dieren zonder zintuigen’.
Welke stoffen worden verbruikt bij verbranding?
De verbrandingsreactie Verbranding is een scheikundig proces. Het is een afbraakproces. Voor verbranding in de cellen van het lichaam van mens en dier en plant zijn nodig een brandstof (Glucose) en zuurstof (O2). Bij verbranding komen koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) en energie vrij.