Kan ik zomaar naar de gynaecoloog?

Kan ik zomaar naar de gynaecoloog?

Je gaat sowieso best naar een gynaecoloog als je al geslachtsgemeenschap had. Vanaf het moment dat je seksueel actief bent, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een bezoek aan de gynaecoloog om de 12 à 18 maanden aan.

Wat moet je doen als je naar de gynaecoloog gaat?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo’n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Waarom naar de gynaecoloog gaan?

Bij een gynaecoloog denk je wellicht meteen aan zwangerschappen en bevallingen, maar deze arts doet meer dan dat. Ook vruchtbaarheidsproblemen, incontinentieklachten, verzakkingen, ontstekingen van de geslachtorganen, seksuele problemen en bepaalde vormen van kanker vallen onder het vakgebied van de gynaecoloog.

Hoeveel keer per jaar moet je naar de gynaecoloog?

Volgens het ACOG (American College Obstetricians and Gynecologists) zou elke vrouw minstens eenmaal per jaar tijd moeten vrijmaken voor een bezoek aan de gynaecoloog. Een jaarlijks controlebezoek bestaat meestal uit een inwendig onderzoek van het bekkengebied.

Kun je zelf afspraak maken bij gynaecoloog?

Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent. Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden.

Hoe onderzoekt een gynaecoloog?

Bij uitwendig onderzoek voelt de gynaecoloog aan de buik en bekijkt de uitwendige geslachtsorganen. Bij het inwendig onderzoek bekijkt de gynaecoloog met een spreider (speculum of eendenbek) de vagina en de baarmoedermond en voelt inwendig aan de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Wat doet een gynaecoloog bij onderzoek?

Wat doet gynaecoloog bij controle?

Tijdens een routinecontrole voert de gynaecoloog een inwendig en/of uitwendig onderzoek van de geslachtsorganen uit en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Wat doe je bij de gynaecoloog?

Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie.

Waaruit bestaat een gynaecologisch onderzoek?

De gynaecoloog onderzoekt de uitwendige geslachtsorganen door uw schaamlippen te spreiden en te kijken naar de huid rond de vagina, de vorm en de ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. De arts let hierbij op de kleur, de beharing en of er eventuele zwellingen of afwijkingen te zien zijn.

Doet een gynaecoloog ook borstonderzoek?

Ook het borstonderzoek – een ander onderdeel van het gynaecologisch werk – moet volgens experts niet per se bij de specialist gebeuren. “Je kunt net zo goed zelf aan je borsten voelen”, zegt Robays. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat zo’n onderzoek zoden aan de dijk brengt.

Hoe lang wachten afspraak gynaecoloog?

Vooral bij oogartsen (zo’n 13 weken wachttijd), dermatologen (ongeveer 9 weken) en gynaecologen (gemiddeld 13 weken) moeten mensen vaak lang wachten voor niet dringende onderzoeken. Te vaak komen mensen met elk kwaaltje aankloppen bij de specialist, anderen dagen dan weer niet op voor een afspraak.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven