Kan je alleen wonen als je 16 bent?

Kan je alleen wonen als je 16 bent?

Gaan je ouders niet akkoord? Dan kan je volgens de wet niet zelf beslissen om alleen te gaan wonen. Alleen als je een dossier bij de jeugdrechter hebt, beslist de jeugdrechter in hun plaats. De rechter luistert wel naar jou en je ouders, voor hij of zij een beslissing neemt.

Welke rechten heb je als 16 jarige?

Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.

 • Je mag stemmen bij verkiezingen.
 • Je kunt een proces aanspannen.
 • Iemand anders kan een proces tegen jou aanspannen.
 • Je mag ’s nachts werken.
 • Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders.
 • Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt.
 • Kan je als minderjarige alleen wonen?

  Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.

  Welke leeftijd zelfstandig wonen?

  In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. Vrouwen gaan van oudsher vroeger uit huis dan mannen. Dat was ook zo in 2017. Vrouwen waren gemiddeld 22,7 jaar en mannen 24,2 jaar.

  Hoe alleen wonen als student?

  Een leefloon, onder voorwaarden Een student die omwille van een relatiebreuk de ouderlijke woning moet verlaten en noodgedwongen zelfstandig gaat wonen, komt onder specifieke voorwaarden ook in aanmerking voor een leefloon als alleenstaande. In principe moet het OCMW dit leefloon dan terugvorderen van de ouders.

  Kan je uit huis als je 17 bent?

  Ja, maar er zitten ‘maren’ aan. Je bent niet meerderjarig en tot je dat bent val je onder het ouderlijk gezag. Je ouders hebben tot je 18e de plicht te voorzien in huisvesting en levensonderhoud. Als jij een kamer huurt en je bent niet in staat om te betalen, zal de verhuurder bij je ouders verhaal komen halen.

  Is 16 jaar meerderjarig?

  Om ouderlijk gezag te hebben over uw kind moet u 18 jaar of ouder zijn (meerderjarig). Bent u 16 of 17 jaar, dan kunt u aan de kinderrechter om een meerderjarigheidsverklaring vragen. Dit kan ook als u jonger bent en zwanger. De rechter beslist als de moeder 16 jaar is en/of de baby is geboren.

  Wat is een normale tijd om thuis te komen voor een 16 jarige?

  Normale uitgaanstijden zijn er eigenlijk niet. Veel jongeren gaan vaak eerst bij elkaar thuis zitten en pas later de stad in. Daardoor zijn ze vaak ook laat thuis. Sommige kroegen en discotheken zijn zelfs tot 05.00 of 06.00 uur open.

  Hoe oud moet je zijn om op kamers te wonen?

  Uit cijfers van het CBS blijkt (opnieuw) dat jongeren steeds later het huis uit gaan. In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar.

  Wat houdt begeleid zelfstandig wonen in wie bepaalt of dat mogelijk is?

  Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen is er vrijwel altijd een indicatie van de arts of een GGZ-instelling vereist. Daarnaast moet de jongere een eigen inkomen hebben om de huur, borg, verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen.

  Welke leeftijd wettelijk volwassen?

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent. Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest.

  Hoe noem je leeftijdsgroepen?

  In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van ‘kinderen’ en daarna van ‘jongere’, ’tiener’ of ‘puber’. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van ‘pubers’ en ‘puberteit’ maar van ‘adolescenten’ en ‘adolescentie’.

  Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

  Terug naar boven