Inhoudsopgave
Kan je dementie behandelen?
Dementie is (nog) niet te genezen. Met de juiste behandeling kunnen de achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Dit kan soms met medicatie. Daarnaast is er nog veel dat gedaan kan worden om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan.
Kun je dementie vertragen?
Helaas is er nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon.
Kan je dood gaan aan dementie?
Er zijn veel verschillende vormen van dementie, met elk een andere levensverwachting. Gemiddeld is de verwachting tussen de één en de twintig jaar na de diagnose. Voor de ziekte van Alzheimer is de gemiddelde levensverwachting acht tot tien jaar.
Hoe dementie te vertragen?
Bij sommige vormen van dementie kunnen medicijnen het ziekteproces stabiliseren of vertragen. Dit kan bijvoorbeeld bij de ziekte van Alzheimer….In Nederland zijn vier middelen voor dementie beschikbaar:
- Galantamine (Reminyl)
- Rivastigmine (merkloos, Permente en Exelon)
- Donepezil (Navazil)
- Memantine (Ebixa en Nemdatine)
Hoe begint de behandeling van dementie?
Behandeling dementie. De behandeling van patiënten met dementie begint na het zorgvuldig uitleggen van de uitkomsten van het diagnostisch onderzoek en het meedelen van de diagnose. Deze ‘diagnostische disclosure’ kan in de regel het beste plaatsvinden volgens het model van het slechtnieuwsgesprek (Derksen, 2006).
Waarom is dementie niet te genezen?
Dementie is (nog) niet te genezen. De achteruitgang en symptomen zijn bij sommige mensen te remmen of te behandelen met medicijnen. Behandeling van dementie zonder medicatie is vaak ook effectief. Denk bijvoorbeeld aan beweging of logopedie.
Wat is Een zorgstandaard dementie?
De totale behandeling bij dementie bestaat uit een behandel- en begeleidingsplan (‘zorgplan’) dat periodiek dient te worden geëvalueerd en bijgesteld. De Zorgstandaard Dementie (zie elders) biedt een goed overzicht van wat in de verschillende stadia en voor de verschillende problemen aangeboden kan worden.
Wat is de eerste stap naar een diagnose dementie?
De eerste stap richting een diagnose is een bezoek aan de huisarts. Vermoedt de huisarts dat er daadwerkelijk sprake is van dementie, dan verwijst hij door naar een specialist. De specialist stelt uiteindelijk vast of er sprake is van dementie en welke ziekte de dementie veroorzaakt.
Kun je iets doen tegen Alzheimer?
In Nederland zijn voor het behandelen van de ziekte van Alzheimer, Parkinson dementie en Lewy body dementie drie medicijnen beschikbaar: galantamine, rivastigmine en donepezil. Galantamine, rivastigmine en donepezil worden voorgeschreven bij ‘beginnende tot matig ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer’.
Wat te doen bij beginnende dementie?
Tips voor het omgaan met dementie
- Een beeld is voor uw naaste herkenbaarder dan woorden.
- Plan regelmatige rustmomenten in op de dag.
- Kom in beweging.
- Stimuleer meerdere zintuigen.
- Trek de aandacht wanneer u iets wilt zeggen.
- Praat in korte zinnen.
- Lach met elkaar en gebruik humor.
Is beginnende dementie te stoppen?
Hoe kan je dementie vertragen?
Hoe heet een arts voor dementie?
Als de huisarts twijfels heeft of uitgebreider onderzoek nodig is verwijst hij zijn patiënt meestal door naar een specialist bij een geheugenpoli of de afdeling neurologie van een ziekenhuis. De specialist doet neurologisch en neuropsychologisch onderzoek om de diagnose dementie te bevestigen.
Hoe wordt de diagnose Alzheimer gesteld?
Hoe lang kan je leven met Alzheimer?
De levensverwachting voor je naaste met alzheimer kan uiteenlopen van drie tot twintig jaar. Uit onderzoek blijkt dat de ziekte gemiddeld acht tot tien jaar duurt.
Wat te doen als je moeder dement wordt?
Midden: zo lang mogelijk thuiswonen
- Zoek passende dagbesteding. Ritme, structuur en zingeving zijn belangrijk voor mensen met dementie.
- Durf hulp te vragen aan familie en vrienden.
- Aanpassingen in en om huis.
- Vraag huishoudelijke hulp en/of thuiszorg aan.
- Systemen om dwalen te voorkomen.
- Regel vervangende zorg (respijtzorg)
Hoe wordt je casemanager dementie?
De casemanager dementie moet beschikken over een hbo werk- en denkniveau ( Verpleegkunde, Sociaal Werk Zorg) en een vervolgopleiding casemanagement dementie. Tevens moet de casemanager dementie 24 uur de rol vervullen.
Hoe stop je dementie?
Tips voor een gezondere levensstijl
- Niet roken. Roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met 45 procent.
- Blijf op gewicht. Overgewicht verhoogt het risico op dementie.
- Let op je cholesterol. Cholesterol is een stof die je binnen krijgt via je voeding.
- Eet gezond.
- Drink weinig alcohol.
- Beweeg voldoende.