Inhoudsopgave
- 1 Kan je dood gaan aan de ziekte van Crohn?
- 2 Kun je genezen van de ziekte van Crohn?
- 3 Is de ziekte van Crohn erfelijk?
- 4 Wat te doen tegen de ziekte van Crohn?
- 5 Welke lagen van de darmwand kunnen aangetast zijn bij de ziekte van Crohn?
- 6 Kun je de ziekte van Crohn op latere leeftijd krijgen?
- 7 Hoe kun je de ziekte van Crohn krijgen?
- 8 Hoe te leven met de ziekte van Crohn?
Kan je dood gaan aan de ziekte van Crohn?
Soms verloopt de ziekte van Crohn zo ernstig dat patiënten aan de complicaties kunnen overlijden, maar dat is zeldzaam. Ondanks de indrukwekkende vooruitgang in de behandeling van crohn is er nog veel te bereiken.
Kun je genezen van de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is helaas (nog) niet te genezen. Maar hoeveel en hoe vaak de ziekte klachten geeft, verschilt per persoon: de een heeft jaren geen klachten en dan opeens wel weer. De ander heeft een periode klachten en daarna nooit meer. De meeste mensen hebben periodes zonder klachten en periodes met klachten.
Is de ziekte van Crohn erfelijk?
De ziekte van Crohn is in 20% van de gevallen erfelijk. Omgevingsfactoren en levensstijl spelen ook een rol: Ontstekingsverschijnselen en ernst van de ziekte van Crohn zijn groter bij rokers. De ziekte van Crohn komt vaker voor in Noord-Amerika en West-Europa.
Hoe weet je dat je de ziekte van Crohn hebt?
Diarree, buikpijn en koorts zijn de belangrijkste klachten bij de ziekte van Crohn. Diarree of dunne ontlasting: je ontstoken darm neemt onvoldoende water op. Vermagering, bloedarmoede of groeiachterstand: je ontstoken darm neemt bepaalde voedingsstoffen onvoldoende op.
Kun je oud worden met de ziekte van Crohn?
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten. De verwachting is dat er in de toekomst nieuwe medicijnen en behandelingsmethoden komen die de kwaliteit van leven voor mensen met IBD nog verder verbeteren.
Wat te doen tegen de ziekte van Crohn?
Tips en adviezen
- Eet gevarieerd met voldoende groente, fruit en vezelrijke producten.
- Stoppen met roken. Hierdoor verminderen vaak het aantal en de ernst van opvlammingen.
- Zorgen voor voldoende ontspanning. Stress kan een opvlamming bij de ziekte van Crohn veroorzaken;
- Voldoende drinken en gezond eten.
- Beweeg voldoende.
Welke lagen van de darmwand kunnen aangetast zijn bij de ziekte van Crohn?
Verschillen tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
- Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor; van de mond tot de anus.
- Bij de ziekte van Crohn kan de dunne darm zijn aangetast.
- Bij de ziekte van Crohn ziet men vaker littekenweefsel en daardoor vernauwingen.
Kun je de ziekte van Crohn op latere leeftijd krijgen?
De diagnose van zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa wordt vaak op jongvolwassen leeftijd gesteld Op oudere leeftijd de diagnose ziekte van Crohn krijgen is zeldzaam. Bij colitis ulcerosa is deze kans groter.
Hoeveel mensen in Nederland hebben de ziekte van Crohn?
In Nederland hebben ongeveer 90.000 mensen een chronische darmontsteking. Naar schatting heeft iets meer dan de helft hiervan colitis ulcerosa en iets minder dan de helft de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar. Het kan echter op elke leeftijd ontstaan.
Hoe herken je een opvlamming Crohn?
Wees alert op mogelijke signalen van een opvlamming, bijvoorbeeld bloedverlies, dunnere ontlasting, pijn op een bepaalde plek of last van je gewrichten. Een keer wat dunnere ontlasting of een keer wat bloedverlies is niet erg, u heeft tenslotte een darmziekte.
Hoe kun je de ziekte van Crohn krijgen?
De precieze oorzaak van Crohn is niet bekend. Wel lijken er bepaalde zaken een rol te spelen, zoals erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals stress, voeding, overmatige hygiëne en een ‘westers leefpatroon’. Ook stellen wetenschappers dat roken de trigger kan zijn om de ziekte van Crohn te ontwikkelen.
Hoe te leven met de ziekte van Crohn?
Er zijn tijdens de ziekte van Crohn rustige periodes (remissie), waarin er weinig klachten zijn. Uiteraard is het belangrijk om dan te genieten, maar blijf wel alert op alarmsignalen. Luister ook in goede periodes goed naar je lichaam en zorg voor voldoende ontspanning. Je kent je eigen lichaam het beste.