Kan je eierstokken verwijderen?

Kan je eierstokken verwijderen?

Bij een eierstokverwijdering haalt de gynaecoloog tijdens een operatie één of beide eierstokken weg. De eierstokken kunnen zowel via een opening in de vagina als via een opening in de buikwand worden verwijderd.

Waarom eierstokken verwijderen bij borstkanker?

Praat dan met uw arts of u uw eierstokken en eileiders wilt laten weghalen. Het weghalen van de eierstokken en eileiders verlaagt het risico op eierstokkanker. Er is altijd een risico, omdat er heel soms eierstokkanker van het buikvlies ontstaat. Dit heeft namelijk hetzelfde soort weefsel als de eierstokken.

Wat is preventief verwijderen?

Bij een preventieve operatie wordt het borstklierweefsel door de oncologisch chirurg weggehaald. Meestal worden ook de tepel en het tepelhof verwijderd. De borstspier en lymfeklieren in de oksel blijven gespaard. Voor een preventieve borstoperatie ga je onder narcose.

Hoe lang duurt operatie eierstokken verwijderen?

De eierstokken en eileiders worden door de instrumenten die in de buik zitten naar buiten gehaald, via dezelfde snede als waar die instrumenten door naar binnen zijn gegaan. De ingreep duurt ongeveer een uur.

Waarom worden eileiders verwijderd?

Als het geven van antibiotica niet helpt, kan het nodig zijn om de eileider te verwijderen. Soms krijgen vrouwen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van eierstokkanker, het advies om uit voorzorg (preventief) de eierstokken en eileiders te laten verwijderen.

Waarom worden eierstokken verwijderd?

Er zijn verschillende redenen om eierstokken te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld preventief bij een verhoogd risico op eierstokkanker. Om het risico zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat zowel eierstokken als eileiders worden verwijderd. De baarmoeder in dit geval hoeft niet te worden verwijderd.

Hoe wordt een baarmoeder verwijderd?

De gynaecoloog kan de baarmoeder verwijderen via de schede (vaginaal), soms in combinatie met een kijkoperatie (laparoscopie) of via de buikwand (abdominaal). Bij een operatie via de buikwand is een horizontale snede (bikinisnede) mogelijk of een verticale snede van de navel naar beneden.

Hoe lang herstel na verwijderen eileider?

Over het algemeen moet u voor het herstel op één tot twee weken rekenen. De eerste dagen kunt u over het algemeen wel voor u zelf zorgen, maar bijvoorbeeld niet voor een gezin. Voordat u wordt opgenomen, is het aan te raden een en ander te regelen voor de periode na het ontslag uit het ziekenhuis.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven