Inhoudsopgave
Kan je ineens last krijgen van coeliakie?
Als een van je ouders coeliakie heeft, dan heb jij een verhoogde kans op coeliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarbij zijn er ook veel mensen die geen aanwijsbare erfelijke verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad ‘zomaar’ ontstaan.
Welke klachten heb je bij een glutenallergie?
Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op een glutenintolerantie: diarree, spijsverteringsstoornissen, constipatie, winderigheid, buikpijn, braken, een tekort aan vitamines en mineralen, bloedarmoede, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, slaperigheid, vermoeidheid, botontkalking, tandproblemen of …
Hoeveel mensen in Nederland hebben coeliakie?
Ongeveer 1% van de mensen heeft coeliakie. Dat komt neer op ongeveer 170.000 Nederlanders. De ziekte uit zich op verschillende leeftijden. De symptomen variëren van typische maag-darmklachten zoals diarree en buikpijn tot meer vage klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid.
Hoe kun je glutenallergie testen?
Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen wordt ook het dunne darmslijmvlies onderzocht. Als de diagnose coeliakie is vastgesteld bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.
Kun je ineens glutenallergie krijgen?
Terwijl overgevoeligheid voor gluten voorkomt bij ongeveer 1% van alle Nederlanders. Het is niet bekend waardoor glutenallergie precies ontstaat. Wel weten we dat erfelijkheid een rol kan spelen. Alhoewel ‘maar’ 5- tot 10% van de kinderen een verhoogde kans heeft om daadwerkelijk een glutenintolerantie te ontwikkelen.
Kan je coeliakie ontwikkelen?
Ongeveer dertig tot veertig procent van de Nederlandse bevolking heeft aanleg om coeliakie te ontwikkelen. Deze aanleg is erfelijk. Zolang er echter geen (nog onbekende) uitlokkende factoren aanwezig zijn, ontwikkelt coeliakie zich niet bij de meeste mensen met een erfelijke aanleg voor de ziekte.
Wat te doen tegen glutenintolerantie?
Er is geen geneesmiddel dat de oorzaak van glutenintolerantie wegneemt. De enige behandeling is een glutenvrij dieet. Dat moet je levenslang volgen. Je arts kan je daarvoor doorverwijzen naar een diëtist(e).
Hoe weet ik of ik allergisch ben voor gluten?
Veelvoorkomende klachten zijn, obstipatie, buikpijn, een opgezette buik, aanhoudende diarree, verminderde eetlust, overgeven en een plakkende ontlasting. Maar ook vermoeidheid, depressiviteit, botontkalking, bloedarmoede, stemmingswisselingen en onvruchtbaarheid kunnen ontstaan.
Hoeveel mensen hebben Glutensensitiviteit?
Glutensensitiviteit wordt ook wel NCGS genoemd wat staat voor Non Celiac Gluten Sensitivity. Glutensensitiviteit is minder zeldzaam dan coeliakie. Maar liefst 5% tot 8% van de bevolking kan gluten slecht verdragen en krijgt er klachten door.
Hoe weet je of je een glutenintolerantie hebt?
Je huisarts kan aan de hand van een bloedtest zien of er antistoffen tegen gluten in je bloed aanwezig zijn. Als dit het geval is, is de kans dat je coeliakie hebt erg groot.
Kan glutenintolerantie overgaan?
Fabel: glutenintolerantie is een auto-immuunziekte en dat betekent dat het nooit meer over gaat. Coeliakie heb je voor het leven. De enige manier om van de klachten af te komen is door glutenvrij te eten. Het darmslijmvlies kan zich dan herstellen wat de opname van voedingsstoffen en daarmee de gezondheid bevordert.