Kan je je medisch dossier opvragen?

Kan je je medisch dossier opvragen?

Je mag je patiëntendossier volledig of deels inkijken. Je kunt ook een vertrouwenspersoon aanduiden om dat voor jou te doen. Binnen de 15 dagen na je aanvraag moet je zorgverlener je inzage verlenen. Je hebt ook recht op een kopie van je dossier.

Hoe lang duurt opvragen medisch dossier?

De wet zegt dat de zorgverlener de gevraagde gegevens zo snel mogelijk moet verstrekken. Voor een medisch dossier inzien kunt uw een termijn van twee weken als redelijk zien. Voor de kopieën mag het ziekenhuis of de zorginstelling u maximaal € 0,23 per pagina in rekening brengen.

Hoe kom ik aan mijn medisch dossier?

Wilt u uw medisch dossier inzien? Dan kunt u daarvoor een verzoek doen bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen.

Waar staat mijn medisch dossier?

Het is mogelijk om uw medisch dossier online te bekijken. In uw medisch dossier staan onder andere het advies van de huisarts, uitslagen van onderzoeken en de medicijnen die u gebruikt….Bekijk uw medisch dossier als volgt:

  • Ga naar www.gezond.nl/portal.
  • Log in met uw DigiD.
  • Klik op “dossier”

Wat gebeurt er met medisch dossier na overlijden?

Alleen betrokken zorgverleners en de patiënt hebben inzage in het medisch dossier. Dit is volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Als iemand overleden is, heb je als familie geen recht om in het dossier van een familielid te kijken. Er zijn echter uitzonderingen op die regel.

Hoe lang patientgegevens bewaren?

Maar u mag als patiënt wel aan uw zorgverlener vragen om gegevens uit uw medisch dossier te verwijderen. In Nederland zijn de regels voor het bewaren van medische dossiers opgenomen in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO). Hierin is bepaald dat zorgverleners uw medisch dossiers 20 jaar moeten bewaren.

Hoe lang bewaart Huisartsgegevens?

Een patiënt mag zijn arts verzoeken om (delen van) zijn medisch dossier langer of korter te bewaren dan twintig jaar. De arts moet dat verzoek in beginsel honoreren, tenzij dit in strijd is met bijvoorbeeld een wettelijke plicht. Op medische gegevens die geanonimiseerd zijn, rust geen wettelijke bewaartermijn.

Wie heeft er toegang tot het medisch dossier?

In principe hebben alleen de zorgverleners waarmee je een behandelrelatie hebt, toegang tot jouw medisch dossier. Je mag als patiënt bij het ziekenhuis een overzicht opvragen van wie jouw gegevens hebben ingezien. Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om bij te houden wie jouw dossier hebben ingezien.

Kan ik iets uit mijn medisch dossier laten verwijderen?

Een patiënt heeft het recht om (gegevens uit) zijn medisch dossier te laten vernietigen. U moet een verzoek daartoe in beginsel honoreren, behalve als u een beroep kunt doen op een uitzondering . U kunt uw patiënt wel wijzen op de nadelen die de vernietiging van het dossier heeft voor de continuïteit van de zorg.

Hoe lang medisch dossier bewaren na overlijden?

Dat geldt 15 jaar na datum overlijden. Als een wettelijk voorschrift een andere bewaartermijn noemt, moet die worden aangehouden. Keuringsgegevens mogen bijvoorbeeld alleen bewaard worden zolang dat noodzakelijk is voor het doel van de keuring. Vaak zal dit aanzienlijk korter zijn dan 15 jaar.

Wie heeft recht op inzage medisch dossier?

Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.

Hoe lang moet een cliëntendossier normaal gesproken bewaard worden?

De huidige bewaartermijn van cliëntdossiers is 15 jaar, ingaand na afloop van de behandeling. Deze termijn geldt voor gegevens die verband houden met de gezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om behandelgegevens van paramedici, psychologen, orthopedagogen die van belang zijn voor goede zorg en ondersteuning.

U heeft het recht om uw medisch dossier in te zien of een kopie ervan te krijgen. Dat kan ook digitaal, bijvoorbeeld via een PDF op een USB-stick. Ook heeft u het recht om te weten wie er in uw dossier heeft gekeken (logging).

Kan werkgever medische gegevens opvragen?

Gezondheidsgegevens zijn zogeheten bijzondere persoonsgegevens, die organisaties alleen mogen verwerken als hiervoor een uitzondering is in de wet. Uw werkgever mag uw gezondheidsgegevens daarom niet verwerken. Uw werkgever mag alleen een beperkt aantal noodzakelijke gegevens verwerken als u zich ziek heeft gemeld.

Hoe lang mag het gemiddeld duren voordat een patiëntendossier vernietigd is zodra de patiënt daar zelf om vraagt?

Binnen 3 maanden na je verzoek, wordt je dossier vernietigd. Een behandelaar kan medische redenen hebben om niet te voldoen aan je verzoek om gegevens uit je medisch dossier te verwijderen. Bijvoorbeeld als de vernietiging goed hulpverlenerschap van de behandelaar zou belemmeren.

Welke informatie mag werkgever aan bedrijfsarts geven?

Toegestane informatie de werkzaamheden die je wel of niet meer kunt uitvoeren; de verwachte duur van je afwezigheid door ziekte; de mate waarin je arbeidsongeschikt bent; eventuele aanpassingen of voorzieningen die je werkgever voor je re-integratie moet treffen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven