Kan je papier maken zonder bomen?

Kan je papier maken zonder bomen?

Papier kan gemaakt worden van veel verschillende materialen, maar nieuw papier wordt toch nog vaak gemaakt van hout; bomen dus. Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose uit hout dat gewonnen wordt uit productiebossen. Voor gerecycled papier zijn geen bossen en dus ook geen landbouwgrond nodig.

Hoeveel papier wordt er weggegooid?

Gescheiden ingeleverd: per persoon per jaar (2018)

Soort afval Totaal gewicht Waarvan gescheiden ingeleverd (percentage)
Papier en karton 63 kilo 49 kilo (77%)
Drinkpakken 3 kilo 1,6 kilo (52%)
Glas: flessen en potten 27 kilo 20 kilo (74%)
Plastic Verpakkingen 24 kilo 16 kilo (65%)

Waarom is papier duurzaam?

Papier is een zeer milieuvriendelijk en een duurzaam product. Het is volledig herbruikbaar en recycleerbaar in zijn oorspronkelijke vorm. De grondstof van papier is onuitputtelijk en de productie ervan is in vergelijking met de chemische industrie en de staalindustrie weinig milieubelastend.

Waarom gerecycled papier gebruiken?

Recycling van papier en karton is onderdeel van de duurzaamheidsuitdaging. Door hergebruik vermindert het beroep op nieuwe grondstoffen, wordt afval voorkomen en ervoor gezorgd dat CO2 langer blijft opgeslagen in het papier en karton.

Welke bomen worden gebruikt voor papier?

Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. Iedere boomsoort levert vezels met specifieke kwaliteiten….Bomen die vooral vezels leveren voor de papierindustrie zijn:

  • Fijnspar (vurenhout)
  • Grove den (grenenhout)
  • Berk.
  • Populier.
  • Beuk.
  • Eucalyptus.

Hoeveel hout is er nodig voor papier?

Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven