Kan je zomaar overstappen van energieleverancier?

Kan je zomaar overstappen van energieleverancier?

Iedereen die energie verbruikt, moét een contract voor energie afsluiten met een energieleverancier. Gezinnen en kmo’s kunnen op elk moment gratis van contract en leverancier veranderen. Als u verhuist, kan u uw energiecontract gewoon mee verhuizen naar uw nieuwe adres.

Hoeveel kost het om te veranderen van energieleverancier?

Moet ik extra kosten betalen als ik van energieleverancier verander vóór het aflopen van mijn contract? Nee, gezinnen en kmo’s kunnen gratis veranderen van leverancier.

Kan ik nog van mijn energiecontract af?

Sinds eind 2014 is de bedenktijd voor het afsluiten van een energiecontract 14 kalenderdagen. Het gaat hier dan om kalenderdagen, waarbij feestdagen en weekenddagen ook meetellen. Tijdens deze 14 dagen is het mogelijk om zonder opgaaf van reden van het nieuwe contract af te komen.

Hoe vaak mag je overstappen van energieleverancier?

Je mag zo vaak overstappen als je wilt. Het is wel belangrijk te weten wat voor soort energiecontract je hebt en of dit zomaar opgezegd kan worden. Met een contract voor onbepaalde looptijd ben je altijd vrij om over te stappen. Je kunt dan direct een energievergelijking maken en per direct een overstap aanvragen.

Hoelang bij energieleverancier?

U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.

Hoeveel mensen veranderen van energieleverancier?

Ruim 1 op de 5 Vlaamse gezinnen is dit jaar al van energieleverancier veranderd. Dat is een absoluut recordaantal. Mensen willen overstappen naar een andere energieleverancier, als ze denken dat ze zowat 140 euro per jaar kunnen besparen.

Wat gebeurt er als ik mijn energiecontract niet verlengd?

Wat gebeurt er als je niets doet? Tegenwoordig mogen leveranciers energiecontracten niet meer stilzwijgend verlengen. Je contract vervalt na de einddatum in een contract voor onbepaalde tijd. Dit doorlopende contract kun je – met in acht neming van de opzegtermijn – ieder moment kosteloos kunt opzeggen.

Kan ik mijn energiecontract opzeggen?

Als je wil veranderen van energieleverancier is het niet nodig om zelf je contract op te zeggen. Je moet enkel een nieuwe leverancier zoeken en een energiecontract afsluiten — de nieuwe leverancier regelt dan alles met de oude. Je moet wél rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.

Hoe lang duurt het overstappen van energieleverancier?

Over het algemeen gebeurt dit binnen twee tot vier weken. Je nieuwe leverancier regelt je overstap met je oude leverancier en je netbeheerder. Wanneer je nieuwe contract aansluit op een lopend contract, duurt de overstap langer. Dat hangt ook af van de einddatum van je huidige contract.

Is jaarlijks Overstappen energieleverancier verstandig?

Mensen die jaarlijks overstappen naar de goedkoopste energieleverancier van dat moment zijn voordeliger uit dan mensen die meerdere jaren bij dezelfde leverancier blijven plakken. Als je na afloop van je 1-jarige contract niet opnieuw overstapt, val je automatisch terug op de standaardtarieven van een leverancier.

Waarom van energieleverancier veranderen?

Voor aardgas bedraagt dat tarief bij een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) 783,88 euro. Dat die prijzen waarschijnlijk voordeliger ogen dan uw huidige contract, valt toe te schrijven aan de significante welkomstkortingen. Regelmatig eens veranderen van energieleverancier kan uw portemonnee dus alleen maar deugd doen.

Wat is de opzegvergoeding van een energieleverancier?

Opzegvergoeding energie. Wilt u overstappen van energieleverancier? Controleer altijd de voorwaarden van uw huidige energiecontract voordat u zich aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. Afhankelijk van uw energiecontract kan een opzegtermijn of opzegboete gelden. De hoogte van de opzegvergoeding kan oplopen tot € 125,- per product.

Wat is de opzegtermijn van een energiecontract?

Als u een energiecontract met looptijd voor onbepaalde tijd heeft, moet u rekening houden met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een aantal energieleveranciers heeft een kortere opzegtermijn. Gemiddeld duurt de gehele overstap vanaf aanvraag ongeveer vier tot zes weken.

Hoe kunt u overstappen van energieleverancier?

Wilt u overstappen van energieleverancier? Controleer altijd de voorwaarden van uw huidige energiecontract voordat u zich aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. Afhankelijk van uw energiecontract kan een opzegtermijn of opzegboete gelden. De hoogte van de opzegvergoeding kan oplopen tot € 125,- per product.

Wanneer moet u een nieuwe leverancier opzeggen?

Als u van leverancier wilt veranderen, moet u enkel een contract met een andere leverancier tekenen. U moet uw huidige contract dus niet opzeggen, noch per aangetekende brief, noch per fax of mail. Uw nieuwe leverancier regelt alles. Hou wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand.

De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.

Welke leverancier neemt de boete over?

Er zijn een aantal energieleveranciers die een opzegboete van uw oude energieleverancier (gedeeltelijk) vergoeden. Dit zijn Engie, Energiedirect, Essent , NLE en NUON. U moet dan echter wel aan de voorwaarden voldoen.

Wat is de maximale boete bij een particulier contract?

Hoogte boete bij voortijdige beëindiging contract

Contract loop af binnen Alleen gas of stroom Gas én stroom
1,5 jaar 50 euro 100 euro
1,5 tot 2 jaar 75 euro 150 euro
2 tot 2,5 jaar 100 euro 200 euro
2,5 jaar of later 125 euro 250 euro

Wie betaald de opzegvergoeding?

De opzegvergoeding wordt bijna alleen vergoed als je een meerjarig contract aangaat. Vaak voor minstens drie jaar. En dat terwijl de boete in de meeste gevallen wel wordt betaald wanneer je telefonisch of persoonlijk bent benaderd (via de deur, telefoon of in de winkel) voor een meerjarig contract.

Wat kost opzeggen energiecontract?

2. Contract met vaste looptijd: opzegtermijn en opzegvergoeding

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
1,5 jaar € 50,- stroom – € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar € 75,- stroom – € 75,- gas
2 tot 2,5 jaar € 100,- stroom – € 100,- gas
meer dan 2,5 jaar € 125,- stroom – € 125,- gas

Wat is de maximale boete energieleveranciers?

Energieleveranciers moeten zich aan deze maximale boete houden. Voor energiecontracten met een vaste looptijd gelden de volgende bedragen: Resterende looptijd. Maximale opzegvergoeding per product (stroom – gas) 1,5 jaar. € 50,- stroom – € 50,- gas. 1,5 tot 2 jaar. € 75,- stroom – € 75,- gas. 2 tot 2,5 jaar.

Wat heb je recht op bij de nieuwe energieleverancier?

Je huidige energieleverancier mag in dat geval geen boete bij je in rekening brengen. Ook heb je recht op alle eventuele kortingen of welkomstbonussen die bij je ‘oude’ contract waren inbegrepen. Als je schade leidt door de te vroege overstapdatum kun je dat aangeven bij de nieuwe energieleverancier.

Kan je overstapt van energieleverancier terwijl je contract nog loopt?

Als je overstapt van energieleverancier terwijl jouw contract nog loopt, pleeg je contractbreuk en is de kans groot dat het energiebedrijf een boete (opzegvergoeding) naar jou stuurt. De energieleverancier lijdt dan namelijk inkoopverlies en moet daarvoor worden gecompenseerd.

Kun je elk jaar overstappen van energieleverancier?

Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, profiteert u altijd van een actiecontract en ontvangt u elk jaar opnieuw een welkomstkorting. Zelfs nu de grote energieleveranciers aangeven dat de variabele prijzen gaan dalen, is overstappen naar een energiecontract met een vast tarief voordeliger.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven