Kan je zwanger worden met suikerziekte?

Kan je zwanger worden met suikerziekte?

Vrouwen met suikerziekte (diabetes) kunnen gewoon zwanger worden en gezonde kinderen krijgen. Wel zijn er in dit geval meer risico’s voor moeder en kind.

Wat na zwangerschapsdiabetes?

Na zwangerschapsdiabetes heb je een hoger risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Waar zwangerschapsdiabetes per definitie meestal een aandoening is van voorbijgaande aard, is ‘diabetes type 2’ dit helemaal niet. Diabetes type 2 is een ernstige aandoening die levenslang je aandacht vraagt.

Wat gebeurt er meestal na de zwangerschap met de diabetes en wat zijn de gevolgen op de langere termijn?

Verhoogde kans op diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt binnen vijf tot tien jaar diabetes type 2. Ook hun kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2 in hun latere leven.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

Bij zwangerschapsdiabetes streven we naar bloedglucosewaarden tussen 4 en 6.7 mmol/L. De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Welke insuline bij zwangerschap?

Van de kortwerkende middelen hebben gewone insuline, insuline lispro en insuline aspart de voorkeur. Bij de langwerkende middelen gaat de voorkeur uit naar gewone insuline en insuline glargine.

Is zwangerschapsdiabetes blijvend?

Dat valt samen met het verwijderen van de placenta en dan verdwijnt ook de diabetes. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, blijven wel tot 50% risico hebben om binnen de 10 jaar na de bevalling een blijvende vorm van diabetes te ontwikkelen.

Wat is een zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?

Als u een te hoge glucosewaarde hebt, krijgt uw kind dit ook. Dat kan verschillende gevolgen hebben: Uw baby kan hierdoor een te hoog geboortegewicht krijgen. Door sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan de rijping van de longen bij uw kind langzamer verlopen.

Wat is het verschil tussen gewone diabetes en zwangerschapsdiabetes?

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Hoe hoog mag je suiker zijn?

Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l – diabetes.

Hoe lang duurt Suikertest zwangerschap?

De test duurt maximaal twee en een half uur. Hieronder staat het onderzoek stap voor stap beschreven. Een medewerker van de bloedafname neemt een buisje bloed af uit uw arm. Tijdens het onderzoek/de wachttijd mag u niet eten, drinken en roken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven