Kan koolstof waterstofbruggen vormen?
In het geval van carbonzuren (organische stoffen met een COOH-groep) is het ook mogelijk om een waterstofbrug te slaan. Dit komt door de polaire C = O-binding, die een elektronegativiteit heeft van 1,3. Het zuurstof trekt hier vrijwel net zo hard aan de elektronenparen, waardoor het lichtelijk negatief geladen wordt.
Waarom worden waterstofbruggen gevormd?
Een waterstofbrug is een niet-covalente binding tussen een elektronenpaar op een sterk elektronegatief atoom (zuurstof, stikstof of fluor) en een naburig waterstofatoom, gebonden aan een ander sterk elektronegatief atoom. Het resultaat is dat het aan F, O, of N verbonden waterstofatoom positief wordt geladen.
Waarom kan een C atoom geen waterstofbruggen vormen?
kunnen onderling waterstofbruggen vormen. Dat komt omdat de O-H binding een polaire atoombinding is, de O is een beetje negatief geladen en de H een beetje positief. Een H-atoom dat aan een C vast zit doet nooit mee met een waterstofbrug. Stoffen die uit dit soort moleculen bestaan lossen goed in elkaar op.
Welke waterstofbruggen zijn het sterkst?
De sterkste intermoleculaire binding is de waterstofbrug, waterstofbinding, H-brug of H-binding (vier namen voor hetzelfde begrip). Voor de waterstofbrug is enerzijds een waterstofatoom nodig dat gebonden is aan een N-, een O- of een F-atoom. Anderzijds is er een “vrije kant” nodig van een N-, O- of F-atoom.
Wat zijn hydrofobe interacties?
Hydrofobe stoffen zijn stoffen die waterafstotend zijn of niet of zeer slecht met water te mengen zijn. Stoffen die deze interacties wel vertonen noemt men hydrofiel. Hydrofobe moleculen zijn in de regel apolair en mengen daarom goed met andere neutrale moleculen en apolaire oplosmiddelen.
Waarom heeft water geen Vanderwaalsbinding?
Hoewel de waterstofbrug vrij sterk is in vergelijking met de Vanderwaals-Londonkracht en dipoolbinding, is hij in water nog ongeveer 20 keer zo zwak als de atoombinding tussen H en O. Het kristalrooster van ijs wordt bijeengehouden door waterstofbruggen.