Kan werkgever WhatsApp verplichten?

Kan werkgever WhatsApp verplichten?

Kan een werkgever je verplichten om WhatsApp te gebruiken? Dat laatste is waarschijnlijk juridisch niet mogelijk. Feit is wel dat WhatsApp voor steeds meer doeleinden op de werkvloer wordt gebruikt. Er zijn gevallen bekend waarbij medewerkers via WhatsApp zijn ontslagen.

Kan mijn werkgever mijn WhatsApp lezen?

De rechtbank Limburg stelde onlangs vast dat de betreffende WhatsApp berichten onder artikel 8 Europees Verdrag van de Rechten van de Mens vallen. Wat inhoudt dat de werkgever de privacy van de werknemer moet beschermen en hierop niet zomaar inbreuk mag maken door Whatsapp berichten van werknemers te lezen.

Kan je werkgever je verplichten je prive telefoon te gebruiken?

Je kan je werknemers niet zomaar verplichten om een applicatie te installeren op hun privételefoon. Echter hebben de werknemers hun privételefoon meestal altijd bij zich en daarbij is het een kleine moeite voor de werknemer om dit op de privételefoon te installeren.

Kan werkgever meekijken op werktelefoon?

U mag uw werktelefoon gebruiken voor een privé-gesprek, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Denkt uw werkgever dat u uw telefoon misbruikt? Dan mag hij het gebruik van uw telefoon controleren. Ook mag uw werkgever de kosten controleren.

Is een Groepsapp verplicht?

De werkgever moet in principe zorgen voor de gereedschappen, waaronder ook de communicatiemiddelen als communicatie op afstand deel van je werk is. Dus als de werkgever wil dat jij in een groepsapp chat, dan moet hij zorgen voor een smartphone met groepsapp.

Kan WhatsApp gecontroleerd worden?

Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.

Kan werkgever sms lezen?

“Ook in ons land mag een werkgever controleren of de werknemer online privéberichten stuurt tijdens de kantooruren”, zegt Frank Hendrickx, professor arbeidsrecht aan de KULeuven. “Strikt genomen mag een werkgever niet zomaar alles lezen. Hij moet een zekere terughoudendheid in acht nemen en jouw privacy respecteren.

Kan je baas je verplichten om over te werken?

Moet ik verplicht overwerken? In de Arbeidstijdenwet (ATW) is niets afgesproken over overwerken. In je cao, bedrijfsreglement, werktijdregeling of arbeidsovereenkomst kunnen wel afspraken staan over verplicht overwerk.

Heb ik recht op een werktelefoon?

Hiervoor heeft de belastingdienst wel vier voorwaarden: De telefoon is naar het oordeel van de werkgever noodzakelijk om het werk te kunnen doen. Dit heet het noodzakelijkheidscriterium. Medewerkers mogen de telefoon mee naar huis nemen en ook privé gebruiken.

Kan mijn werkgever meekijken?

Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.

Kan werkgever mail checken?

Kort samengevat mag een werkgever de e-mails van een werknemer lezen wanneer a) vooraf kenbaar is gemaakt dat een controle kan plaatsvinden, b) er een concrete aanleiding is voor de controle en c) het lezen van de e-mails in verhouding staat tot de verdenking.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven