Kun je bijen houden in een woonwijk?

Kun je bijen houden in een woonwijk?

Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Er zijn gemeentes die verordeningen hebben over het houden van bijen. Die stellen dat het verboden is om bijen te houden binnen een straal van 30 meter van woningen, gebouwen waar overdag mensen verblijven en de openbare weg.

Hoeveel tijd kost het houden van bijen?

Een imker heeft slechts een paar uur per jaar nodig voor de noodzakelijke verzorging van zijn bijenvolk. De hoeveelheid uren die noodzakelijk zijn hangt af van de ervaring van de imker. Een onervaren imker zal meer tijd nodig hebben. Er is weinig dagelijks terugkerende zorg noodzakelijk bij het bijenhouden.

Wat heb je nodig om bijen te houden?

Bijenhouden kost net als iedere hobby geld. Hoeveel dat hangt er van af hoe u te werk gaat. Als beginnende imker heeft u een basis uitrusting nodig. Denk hierbij aan een imkerjack/kap, handschoenen, een berooker (pijp of balg), bijbehorend tabak, een kastbijtel of ramenlichter en een veker van veren of kunstof.

Waar kan je bijen houden?

Waar zet ik mijn bijenkast neer? In principe kan dit overal, als de vliegroute van de bijen maar niet in de looproute van mensen staat. Door een heg of schutting te plaatsen creëer je snel een goede vliegroute. Locaties waar je bijenkasten kunt plaatsen zijn: tuinen, parken, platte daken, bos of balkon.

Waar mag je bijen houden?

Een bijenkast neerzetten binnen een afstand van 30 meter van een weg, een woning of een plek waar mensen overdag verblijven is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden, tenzij alleen jouw eigen woning binnen dat gebied staat of als je een aantal regels volgt.

Hoe duur is een bijenvolk?

De prijs per bijenvolk is 160 Euro (inclusief btw).

Hoe hoog moet een bijenkast staan?

Dit zijn de regels rondom bijenkorven Deze moet minimaal twee meter hoog zijn en staan op een afstand van maximaal zes meter van de kasten. Zo voorkom je dat de bijen op lage hoogte in- en uitvliegen en je buren last hebben van jouw hobby.

Wat heb je nodig om imker te worden?

Als je imker wil worden heb je naast een goed praktijkboek, een bijenkast met een bijenvolk en een imkerjack nog imkergereedschap nodig. Als je het assortiment van imkerwinkels bekijkt zie je allerlei “handige” imkergereedschappen die het leven van een imker makkelijker moeten maken.

Hoe krijg je bijen in een bijenkorf?

Er wordt een gat in gemaakt waar de bijen in en uit kunnen vliegen en dat als luchtgat dient. In de uitgeholde cilindervormige ruimte aan de binnenkant worden vaak enkele houten stokken dwars geplaatst om de bijenraten die de bijen gaan bouwen te stutten.

Wat is het werk van een imker?

In de imkerij wordt vaak rook gebruikt om de bijen rustig te houden. Bijen kunnen prikkelbaar zijn en vinden het niet prettig als hun bijenkast wordt geopend. De rook verstoort de bij. De bij zal zich vol met nectar zuigen.

Hoe gaat een imker te werk?

Een Imker verzorgt z’n bijen en probeert zoveel mogelijk honing en broed te krijgen. Honing om te consumeren, eventueel te verkopen als er voldoende is. Broed om het volk zo sterk en zo groot mogelijk te maken. Wat de honing betreft zijn de bij en de imker afhankelijk van hetgeen de bloem aan nectar afgeeft.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven