Kun je in de overgang zijn met een spiraaltje?

Kun je in de overgang zijn met een spiraaltje?

Als je de pil doorslikt, heb je geen last van de overgang Dat geldt ook voor de Mirena-spiraal. En andersom werkt hormoontherapie niet als anticonceptie.

Welke pil in de overgang?

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de overgang gebruik te blijven maken van anticonceptiemiddelen die oestrogeen en progestageen bevatten. Vaak kiezen vrouwen hiervoor, omdat het overgangsverschijnselen zoals opvliegers of een onregelmatige menstruatie kan onderdrukken. Raadpleeg je huisarts voor de mogelijkheden.

Wat doet een spiraal?

Een spiraaltje is een klein ankertje dat de arts in je baarmoeder plaatst. Een spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt. In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon. Het hormoonspiraaltje werkt 5 of 6 jaar.

Hoe lang kan een Mirena spiraal blijven zitten?

Het Mirena spiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode. Je hoeft bij dit spiraaltje voor meerdere jaren niet meer aan anticonceptie te denken. Dit spiraaltje biedt namelijk 6 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Hoe kun je weten of je in de overgang bent?

U kunt korte warmte-aanvallen (opvliegers) krijgen en ineens gaan zweten. Het duurt langer voor uw vagina vochtig wordt. De huid van uw vagina wordt dunner. Andere klachten zijn bijvoorbeeld slaapproblemen of somber of boos zijn.

Kun je testen of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Welke hormonen in de overgang?

Je lichaam maakt hormonen aan om allerlei processen te regelen: hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en zelfs hoe je lichaam eruitziet. Hormonen vertellen alle cellen in je lichaam wat ze moeten doen. De belangrijkste hormonen die tijdens de overgang een rol spelen zijn oestrogeen en progesteron.

Wat is hormoontherapie in de overgang?

Hormonale substitutietherapie (HST) is een hormoonbehandeling. De therapie vervangt de hormonen die een vrouw voor de overgang in grotere hoeveelheden had. Wanneer je in de menopauze bent en last heb van typische ongemakken, dan kan je met hormonale substitutietherapie starten.

Wat zijn nadelen van een spiraal?

Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.

Wat zijn de voordelen van een spiraal?

Zeer betrouwbaar.

  • Zeer betrouwbaar.
  • Je hoeft weinig aan je anticonceptie te denken.
  • Je menstruatie is vaak minder pijnlijk.
  • Nadat het spiraaltje verwijderd is, kan je onmiddellijk weer zwanger worden.
  • Het spiraaltje geeft geen extra risico op trombose (stolsel in de ader) of op hart- en vaatziekten.

Hoe lang mag spiraaltje blijven zitten?

Het hormoonspiraaltje is gemaakt van kunststof en bevat 1 hormoon, progestageen. Het kan 5 jaar in je baarmoeder blijven zitten. Een bekende variant van het hormoonspiraaltje is de Mirena spiraal.

Kan een Mirena spiraal uitwerken?

Nou ja, 5 jaar lang tenminste. Het spiraaltje blijft namelijk niet eeuwig werkzaam. De hormoonspiraaltjes Mirena en de Kyleena bieden je 5 jaar bescherming tegen zwangerschap, een koperspiraal 10 jaar. Het is verstandig om ‘m daarna te laten verwijderen of te laten vervangen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven